6-vuotias on 6 vuotta vanha

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Jokakesäisestä syntymäpäiväruuhkasta jälleen kerran selviytyneenä päätin tarttua asiaan, joka ei näköjään jostain syystä koskaan lakkaa häiritsemästä minua. Se on synttärikorteissa ja -koristeissa käytetyt, usein virheelliset syntymäpäiväsankarin ikään viittaavat merkinnät.

Yhdyssanaan kuuluisi viiva

Monet ovat oppineet koulun äidinkielentunneilla, että jos yhdyssanan jompikumpi osa on luku tai numero, yhdyssanan osien väliin tulee yhdysmerkki. Se onkin aivan oikein, ja tuo vanha kunnon sääntö pätee yhä edelleen.

Kaikki eivät kuitenkaan valitettavasti muista sitä tai sitten he eivät osaa yhdyssanasääntöjä. Niinpä joskus näkee toivotettavan ”onnea 3 vuotiaalle”, mikä on täysin suomen kielioppisääntöjen vastaista. Ja lisäksi ärsyttävän harmittavaa! Tuo virhe esiintyy tyypillisesti nuoremmilla ihmisillä, jotka eivät useinkaan jaksa vaivata päätään kielioppisääntöjen koukeroilla.

Sanaliitossa ei saisi käyttää viivaa

Yleisempi ongelma taitaa kuitenkin olla se, että yhdysmerkkiä tyrkätään sellaiseenkin paikkaan, mihin se ei missään tapauksessa kuulu, nimittäin luvun tai numeron ja sitä seuraavan erillisen sanan väliin! Huvittavaa on myös se, että tätä ilmiötä esiintyy yleensä vain iästä puhuttaessa.

On yleistä onnitella ystävää virheelliseen tyyliin ”Kauko 70-vuotta!”. Tuskin kukaan silti kuitenkaan kirjoittaa kauppalistaansa ”2-sipsipussia, 1-suklaalevy, 4-jäätelöpakettia” tai ilmoittaa painokseen ”50-kiloa”. Niin kuitenkin pitäisi tehdä, jos käyttäisi virheellistä rakennetta loogisesti.

Yhdysmerkin liikakäyttö koulun vika?

KouluOvatko koulun äidinkielentunnit jättäneet tässä tapauksessa suomalaisiin negatiivisen jälkensä? Onko ihmisten mieleen jäänyt kummittelemaan, että ikään liittyvissä ilmaisuissa pitäisi aina käyttää yhdysmerkkiä?

Melkein tuntuu, että asia voisi olla näin. Olen nimittäin ollut huomaavinani, että ilmiö on yleisempi varttuneemmalla väellä. Heidän kouluaikoinaan vuotias-päätteisen yhdyssanan viivaa varmasti taottiin päähän oikein kunnolla.

Oli miten oli, viivojen väärinkäyttö ikäilmaisuissa saa mieleni aina kuohuksiin. Ja pahinta lienee, että mitään ratkaisua ongelmaan ei ole näkyvissä. Täytyy siis vain yrittää kehittää omaa sietokykyään ja yrittää olla välittämättä ikäilmaisujen yhdysmerkkivirheistä!

6-vuotiaan syntymäpäiväkakussa on 6 kynttilää 6 ikävuoden merkiksi.

6-vuotiaan syntymäpäiväkakussa on 6 kynttilää 6 ikävuoden merkiksi.

Jutta Posti

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.