Toukokuun 2023 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Sanotaan, että poikkeus vahvistaa säännön. Mutta onko kyseessä poikkeus sääntöön vai poikkeus säännöstä?

Oikea vastaus on ”poikkeus säännöstä”. Suomen kielessä poikkeus-sanan kanssa käytetään aina elatiivia (säännöstä), ei koskaan illatiivia (sääntöön).

Mutta miksi tuo ”poikkeus sääntöön” sitten meinaa niin monilta livahtaa jopa ihan viralliseen asiatekstiin? Syyttävä sormi osoittaa taas vieraita kieliä. Esimerkiksi englanniksi poikkeus-sanan yhteydessä käytetään prepositiota to – joka ilmaisee samaa kuin suomen illatiivi. Etenkin paljon englantia kirjoittavat saattavat vahingossa mennä englannin mallin mukaisesti, vaikka kirjoittavatkin suomeksi.

Tämäkin on siis asia, joka pitää vain muistaa. Eikä tästä säännöstä ole edes poikkeuksia!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.