100 uutta ja hyödyllistä ideaa puutarhaan

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

100 uutta ja hyödyllistä ideaa puutarhaan on Malena Skoten uusin ”askartelukirja”. Kirja ilmestyi ruotsiksi viime vuonna, ja sain sen käännettäväkseni suomen kielelle viime syksynä. Kuten kirjan nimikin jo kertoo, siinä esitellään noin sata puutarhaan liittyvää projektia.

Jokaisen projektin kulku on selvitetty tarkasti tarvike- ja työkaluluettelon sekä kuvitettujen ohjeiden avulla. Ohjeiden työvaiheet on lisäksi numeroitu, mikä helpottaa niiden seuraamista.

Kirjassa esitellään monentasoisia projekteja: helpoimmasta päästä ovat puutikuista tehdyt taimikyltit ja työläimpiä varmasti mosaiikkipöytä tai lattia itse valetuista laatoista. Tosin kirjoittajan mukaan kaikki kirjan projektit ovat nopeita ja helppoja. No, varmasti ainakin käsistään kätevälle ihmiselle!

Mukava käännettävä

Puutarhavinkkejä100 uutta ja hyödyllistä ideaa puutarhaan oli yksi mukavimmista kääntämistäni kirjoista. Sen kääntäminen oli myös melko nopeaa. Numeroidut ohjeet toivat mukavaa vaihtelua kirjan muuhun tekstiin, ja myös runsas kuvitus katkoi sitä osaltaan. Ruotsinkielisessä alkutekstissä oli käytetty hyvin arkista kieltä, joskus jopa puhekieltä, ja teksti oli sujuvaa.

Kasvitieteellisiä erityistermejä ei kirjassa juurikaan esiintynyt, mutta joissakin kohdissa, esimerkiksi oasiksesta ja hypertufasta kerrottaessa, jouduin silti (taas) kääntymään hortonomiystäväni puoleen ja varmistamaan suomenkieliset termit (kiitos jälleen hänelle!).

Myös rakennusalan sanasto tuli minulle nyt entistä tutummaksi, sillä monet projekteista olivatkin askartelun tai käsityön sijaan silkkaa rakentamista betonimyllyineen ja kakkosnelosineen.

En ole itse mikään käsityö-, askartelu- enkä varsinkaan rakentajaihminen; minulla on pikemminkin peukalo keskellä kämmentä. Niinpä yritin saada kirjassa esiintyvät ohjeet niin selviksi, että jopa minä pystyisin toimimaan niiden mukaisesti ja saamaan aikaan edes jonkinlaisen lopputuloksen. Uskon onnistuneeni tavoitteessani hyvin.

Eniten aikaa kääntämisessä minulla varmasti menikin juuri ohjeiden hiomiseen mahdollisimman selviksi. Onneksi ohjeissa on yleensä myös hyvät, selventävät kuvat, jotka omalta osaltaan helpottavat projektin suorittamista.

Aloita uusien puutarhaprojektien suunnittelu jo tänään

Voin suositella 100 uutta ja hyödyllistä ideaa puutarhaan -kirjaa kaikille, jotka pitävät käsillä tekemisestä ja joilla on oma piha tai puutarha. Kirjasta löytyy varmasti jokaiselle jotakin mukavaa puuhaa, jonka lopputuloksen voi hyödyntää pihallaan. Kannattaakin hankkia kirja nyt heti alkukeväästä ja alkaa suunnitella loppuvuoden puutarhaprojekteja mahdollisimman pian!

100 uutta ja hyödyllistä ideaa puutarhaan

Kääntämäni 100 uutta ja hyödyllistä ideaa puutarhaan -kirja tarjoaa hyviä ideoita kaikille puutarhan ystäville.

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.