Kesäkuun 2018 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Hyvää kesää! Rentouttavaa juhannusta! Mutta miten se nyt menikään; kirjoitetaanko juhannus isolla vai pienellä? Nyrkkisääntö on selvä: kaikki juhlapäivät kirjoitetaan suomen kielessä aina pienellä alkukirjaimella.

Onko sitten väärin kirjoittaa toivotukseen juhannus tai joulu isolla alkukirjaimella? Kieliopillisesti ajateltuna iso kirjain juhlapäivän alussa on aina väärin. Piste.

Mutta kuten aina, poikkeus vahvistaa säännön. Jos ison kirjaimen käyttäminen on tyylikeino tai esimerkiksi joulukortin visuaalinen ilme sitä vaatii, se onkin sallittua. Harkinta jää siis kirjoittajalle. Tuosta porsaanreiästä huolimatta kannattaa pitää nyrkkisääntö mielessä ja noudattaa suomen kielioppisääntöjä myös toivotuksissa. Oikein mukavaa juhannusta kaikille!

Jutta Posti

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme. Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty.