Maaliskuun 2018 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Kampaamo, korjaamo, ohjaamo, leipomo, huoltamo… Mutta kumpi on oikein, autopurkamo vai autopurkaamo? Monelle saattaa olla yllätys, että oikea vastaus on autopurkamo lyhyellä aalla.

Milloin siis suorituspaikkaa kuvaavan sanan -mo-loppua edeltävä vokaali on pitkä ja milloin lyhyt? Sääntö on yllättävän yksinkertainen: Jos verbin perusmuoto on -ta/-tä-loppuinen, vokaali on pitkä (kammata -> kampaamo, korjata -> korjaamo, ohjata -> ohjaamo). Jos taas verbin perusmuoto on tyyppiä leipoa, huoltaa, purkaa, käytetään lyhyttä vokaalia (leipomo, huoltamo, purkamo).

Miksi purkamon a sitten venähtää pitkäksi niin monilla? Pääsyitä on kaksi. Ensinnäkin joissakin murteissa yleiskielisen purkaa-verbimuodon sijaan käytetään muotoa purata, jolloin sana kuuluisi tuohon pitkävokaaliseen kategoriaan. Toiseksi purkamo rinnastetaan usein korjaamo-sanaan, joka on pitkävokaalinen, sillä sen perusmuoto on korjata. Silti purkamo kirjoitetaan edelleen vain yhdellä aalla!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.