Maaliskuun 2019 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Citius, altius, fortius – nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin. Ihminen haluaa aina parempaa kuin hänellä tällä hetkellä on. Mutta käytetäänkö vertailussa kuin-sanaa ilman pilkkua vai pilkkua ja kun-sanaa? Molempia tyylejä näkee käytettävän varsin paljon, mutta vain toinen on suomen kielioppisääntöjen mukaan oikein.

Oikea tapa vertailla on käyttää kuin-sanaa ilman pilkkua: Tein tänään enemmän töitä kuin eilen. Jos välttämättä haluaa käyttää vertailuun pilkkua ja kun-sanaa, saman asian kertomiseen täytyy kehitellä kokonaan erilainen virke: Tein tänään paljon töitä, kun taas eilen työskentelin vähemmän.

Miksi sitten tuota pilkku + kun -tapaa näkee käytettävän niin paljon, vaikka se on siis väärin? Suuri syy on varmasti se, että puhutussa kielessä kuin-sanasta putoaa monesti i pois. Näin kun-sana voi siirtyä myös kirjoitettuun tekstiin kuin-sanan tilalle jopa huomaamatta, ja kun-sanan eteenhän tulee yleensä pilkku.

Täytyy silti muistaa myös, että pilkku + kun -yhdistelmä komparatiivin edessä ei ole ihan aina väärin. Tällöin kyse ei kuitenkaan ole vertailusta vaan jostakin muusta, esimerkiksi syy-seuraussuhteesta: Jaksan tehdä enemmän töitä, kun nukun riittävästi.

Vertailussa on siis aina parempi käyttää kuin-sanaa ilman pilkkua kuin pilkkua ja kun-sanaa!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.