Marraskuun 2019 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Kiire on monelle nykyään valitettavan tuttu ilmiö. Kiireessä myös toisiaan muistuttavat sanat saattavat mennä sekaisin keskenään. Asian voi kyllä hoitaa kiireellisesti tai kiireisesti, mutta se ei tarkoita ihan samaa.

Jo sanoilla kiireellinen ja kiireinen on eri merkitys. Kiireellinen viittaa asiaan, jolla on kiire. Sen sijaan kiireinen kuvaa ihmistä, jolla on kiire.

Monet asiat tulee hoitaa mahdollisimman pian, ja silloin ne on hoidettava kiireellisesti. Lopputulos on ripeästä toiminnasta huolimatta yleensä asianmukainen ja moitteeton.

Jos taas asian hoitaa kiireisesti, se tapahtuu hosuen ja vähän vasemmalla kädellä. Silloin lopputuloskaan ei yleensä ole paras mahdollinen.

Kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, pyytääkö jotakuta hoitamaan asian kiireellisesti vai kiireisesti!

Jutta Posti

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.