Onnea uudeksi vuodeksi!

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

”Onnea uudellevuodelle”, lukee muutama vuosi sitten saamassani uudenvuodenkortissa. Kiitos vain, mutta mitä tuossa kortissa oikeastaan toivotetaankaan, kun kieli-ihminen alkaa oikein saivarrella?

Uusi vuosi – yhteen vai erikseen?

Hyvän onnen toivotuksista tulevaksi vuodeksi näkee monenlaisia versioita. Jotkut toivottavat onnellista uutta vuotta ja toiset taas hyvää uuttavuotta. Onko välilyönnillä väliä tässä tapauksessa? On kyllä.

Jos uusi vuosi kirjoitetaan erikseen, se tarkoittaa tulevaa vuotta kokonaisuudessaan. Uusivuosi yhteen kirjoitettuna puolestaan viittaa uudenvuodenjuhlintaan, joka tapahtuu yksinomaan uudenvuodenyönä. On toki mahdollista, että joku haluaa toivottaa ystävälleen pelkästään hyvää uudenvuodenyön juhlintaa ottamatta mitään kantaa seuraavaan vuoteen, mutta tällaiset ihmiset lienevät kuitenkin vähemmistössä.

Niinpä jos halutaan toivottaa onnea koko seuraavaksi vuodeksi, toivotuksen uusi vuosi on kirjoitettava kahdeksi sanaksi.

Allatiivi vai translatiivi?

Suurimmassa osassa kaupoissa myytävistä korteista toivotetaan onnea uudelle vuodelle. Silloin uusi vuosi on allatiivimuodossa ja onnen saajana toimii tuleva vuosi. Mutta mitä ihmettä niin epämääräinen asia kuin vuosi onnella tekee? Eikö tarkoitus olisi kuitenkin toivottaa onnea jollekin ihmiselle tulevan vuoden ajaksi?

Jos halutaan onnen vaikuttavan positiivisesti ihmiseen tulevan vuoden ajan eikä pelkästään saada vuotta onnelliseksi, oikea tapa olisi toivottaa onnea uudeksi vuodeksi. Translatiivimuoto viittaa nimittäin siihen ajanjaksoon, jona toivotus on voimassa. Lisäksi tuon toivotuksen kohde on ihminen eikä vuosi. Unohdetaan siis allatiivi ja suositaan translatiivia kaupasta ostettavien korttien virheellisistä toivotuksista huolimatta!

Onnea kaikille uudeksi vuodeksi!

Muutama vuosi sitten saamani uudenvuodenkortin lähettäjä ei siis varsinaisesti toivottanutkaan minulle yhtään mitään. Hän toivotti onnea uudenvuodenyölle ja sen juhlinnalle. Tiedän kuitenkin, että oikeasti hän tarkoitti toivottaa onnellista tulevaa vuotta juuri minulle, ja niinpä jätin saivartelut sikseen ja olin iloinen saamastani kortista. Vaikka kielioppi itsessään onkin tärkeää, kaikkein tärkeintä on kuitenkin hyvä tarkoitus ja toisten ihmisten huomioon ottaminen.

Kieliluotsi toivottaa kaikille sekä räiskyvän iloista uuttavuotta että oikein onnellista uutta vuotta!

Uudenvuoden ilotulitus

Onnellista uutta vuotta 2015!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.