Tammikuun 2020 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Viime vuonna tein paljon töitä – ja kaikki viimevuotiset toimeksiannot olivat kiinnostavia! Tekstejä oikolukiessani jouduin kyllä usein käyttämään punakynää, kun ”viime vuonna” oli kirjoitettu virheellisesti yhteen ja ”viimevuotinen” taas erikseen.

Onhan se kieltämättä äkkiseltään ajateltuna hieman epäloogista: melkein samanlaiset ilmaisut mutta kuitenkin erilaiset kirjoitussäännöt. Tarkemmin ajateltuna säännöt ovat kuitenkin aivan selvät. Ne pitää vain muistaa.

Kun viime-sanasta tehdään -inen-loppuinen adjektiivi, kuten viimeviikkoinen tai viimekertainen, kyseessä on aina yhdyssana. Muissa tapauksissa taas viime kirjoitetaan eri sanaksi parinaan olevan substantiivin kanssa: viime viikolla, viime kerralla.

Samat säännöt koskevat muuten myös sanoja ”toissa” ja ”ensi”, esimerkkinä ”ensiviikkoinen työrupeama kauhistuttaa, vaikka selvisin hyvin toissaviikkoisestakin”.

Ja kyllä: kielioppisääntöjen mukaan myös ilmaus ”toissa päivänä” tulisi kirjoittaa erikseen. Veikkaanpa, että se saattaa tulla monelle yllätyksenä. Palataan kielioppiasioihin taas ensi kuussa!

Jutta Posti

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme. Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty.