Tammikuun 2024 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Joskus teksteissä on tarpeen käyttää lyhennettä vuosi-sanasta eri muotoineen. Tiedätkö sinä, missä muodoissa vuodesta käytetään lyhennettä ”v” ja milloin taas lyhennettä ”v.”? Eli milloin v:n perään tulee piste ja milloin ei?

Pisteetöntä muotoa (v) käytetään, jos halutaan sanoa ”vuotta”. Esimerkkejä: Tämä 2 v kestänyt hanke onnistui hyvin. Yrityksemme on pian 10 v vanha.

Pisteellistä muotoa (v.) taas käytetään, jos halutaan sanoa ”vuosina”, ”vuonna” tai ”-vuotias”. Esimerkkejä: Tämä hanke toteutettiin v. 2022–2023, ja sen alkuvalmistelut tehtiin v. 2021. Yrityksemme on 10-v. tänä vuonna.

Miksi näin, joku voisi kysyä, sillä yleensähän suomessa lyhenteen perään tulee aina piste. Asia ei kuitenkaan ole ihan noin yksinkertainen.

Lyhenteen perään nimittäin EI tule pistettä, jos se on ns. mittayksikön tehtävässä. Sääntö koskee siis myös vuoden lyhennettä, samoin kuin esimerkiksi metrin (m), minuutin (min) tai kuukauden (kk) lyhennettä. Ja muodossa ”vuotta” vuosi-sana toimittaa mittayksikön tehtävää käytännössä aina.

Kaikkiin sääntöihin löytyy toki poikkeuksia. Nyrkkisääntö on kuitenkin helppo: jos haluat lyhentää sanan ”vuotta”, älä laita v:n perään pistettä!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.