Joulukuun 2023 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Lomakkeissa suositaan usein tilanpuutteen vuoksi vinoviivaa eli kauttaviivaa (/) vaihtoehtojen yhteydessä. Mutta milloin vinoviivan ympärille laitetaan välilyönnit ja milloin ei?

Välilyöntejä ei tule, jos kaikki vaihtoehdot koostuvat vain yhdestä sanasta: ”Haluan, että minuun otetaan yhteyttä puhelimitse/sähköpostitse/kirjeitse.”

Välilyönnit laitetaan, jos jokin vaihtoehdoista koostuu useammasta kuin yhdestä sanasta: ”Haluan, että minulle soitetaan / lähetetään sähköpostia / lähetetään kirje”. Tällöin välilyönti laitetaan siis myös yksisanaisen vaihtoehdon ja vinoviivan väliin.

Vinoviivaa käytetään tosiaan yleensä lähinnä lomakkeissa. Suorasanaisessa tekstissä sen voi usein korvata tai- tai vai-sanalla. Mutta jos tämä olisi lomake, saisit nyt itse valita, minkä jouluntoivotuksen haluat Kieliluotsilta seuraavista:

iloista / erittäin rentouttavaa / rauhallista / oikein mukavaa / hauskaa / todella leppoisaa joulun aikaa!

Kieliluotsi kiittää kuluneesta vuodesta ja toivottaa kaikille myös menestyksekästä uutta vuotta!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.