Marraskuun 2023 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Kun et innostu jostakin, jätätkö sen väliin vai jätätkö sen välistä? Molempia käytetään yleisesti, mutta kumpi on oikein?

Oikein on ”jättää väliin”.

Taustalla on ajatus, että on olemassa jokin abstrakti ”väli”, johon tuo kiinnostusta herättämätön asia jätetään – ikään kuin pois silmistä. Vähän niin kuin terassin lautojen väliin pudonnut syksyinen lehti. Se vain jää sinne väliin, eikä siitä tarvitse välittää.

Monet ihmiset kuitenkin ”jättävät välistä”. Miksi?

Syynä saattaa olla se, että välistä-sana on elatiivimuodossa. Elatiivin -sta/-stä-päätehän ilmaisee myös poistamista jostakin. Tällöin voidaan ajatella, että sanojalla itsellään on jokin ”väli”, johon hän ottaa haluamansa asiat. Mutta jos hän ei olekaan kiinnostunut jostakin tietystä asiasta, hän ”jättää sen välistä (pois)”.

Jätetään joka tapauksessa tuo huonompi vaihtoehto väliin ja suositaan oikeanlaista väliin jättämistä!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.