Lokakuun 2023 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Minulta on joskus kysytty, kumpi sanajärjestys on oikein: ”mikä asia tahansa” vai ”mikä tahansa asia”. Tiedätkö sinä?

Tällä kertaa vastaus on helppo: molemmat ovat oikein. Tahansa-sanan voi laittaa joko ennen substantiivia tai vasta sen jälkeen.

Se, kumpi vaihtoehto on parempi, riippuu käytännössä täysin kontekstista. Esimerkiksi jos substantiivista kerrotaan lisää relatiivilauseella, ”tahansa” olisi parempi laittaa substantiivin eteen: ”Tälle koiralle kelpaa mikä tahansa pallo, joka pomppii.” Silloin joka-sana olisi lähempänä pallo-sanaa, johon se viittaa. Jos taas ”mikä tahansa” tulee virkkeen loppuun, ”tahansa” sopii usein paremmin substantiivin perään – ainakin tiukassa asiatekstissä: ”Sääntöjen mukaan kyseessä voi olla mikä pallo tahansa.”

Usein asialla ei kuitenkaan ole yhtään mitään merkitystä. Silloin valinta on vapaa – valitse se, kumpi kuulostaa kielikorvan mielestä paremmalta!

Ja sama vapaus koskee tietysti myös muita tahansa-sanapareja: kumpi tahansa, missä tahansa, kuka tahansa, mitä tahansa…

Olisivatpa kaikki kielioppiasiat näin helppoja, että kumpi tahansa vaihtoehto / kumpi vaihtoehto tahansa on oikein!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.