Syyskuun 2023 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Nykyisin tehdään paljon vaikutusarvioita. Tarkoituksena on selvittää, millainen vaikutus jollakin asialla on… johonkin? Vai jollekin? Vai riippuuko sijamuoto siitä, joutuuko vaikutuksen kohteeksi asia vai ihminen?

Vaikutus kohdistuu aina johonkin: työilmapiirin vaikutus työntekijään, opettajan vaikutus oppilaaseen, työkiireiden vaikutus lomailuun, alennuksen vaikutus lopulliseen hintaan jne. Joskus kuitenkin näkee myös vääriä muotoja, esimerkiksi hankkeen vaikutukset osallistujille, asumistuen pienenemisen vaikutus opiskelijoille jne.

Vaikutus-substantiivin – ja samoin myös vaikuttaa-verbin – kanssa käytetään kuitenkin aina illatiivia (johonkin), ei koskaan allatiivia (jollekin). Ei, vaikka kyseessä olisikin ihminen.

Olen nimittäin törmännyt sellaiseenkin käsitykseen, että sijamuodon valintaan vaikuttaisi se, koskeeko vaikutus ihmistä vai asiaa. Tämä harhaluulo johtunee siitä, että jos puhutaan ihmisestä pronominilla, vaikutus kohdistuu johonkuhun (eikä johonkin, joka viittaa enemmän asiaan). Sijamuodon kanssa tällä ei kyllä ole mitään tekemistä: sekä johonkuhun että johonkin ovat illatiiveja.

Itse sääntö on kuitenkin hyvin helppo – aina illatiivi. Älä siis anna harhaluulojen vaikuttaa sinuun äläkä kielikorvaasi!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.