Elokuun 2023 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

”Mukaan luettuna” on ilmaus, jota esiintyy paljon varsinkin käännösteksteissä. Oletko tajunnut, että sitäkin pitäisi taivuttaa, jos mukaan luettavia on monta?

Monikossa tulisi siis käyttää muotoa ”mukaan luettuina”.

Usein kuitenkin tunnutaan ajattelevan, että ”mukaan luettuna” on täysin taipumaton ilmaus. Tällöin sitä käytetään virheellisesti aina yksikössä: Otin mukaan kaikki vaatteeni, juhlamekot mukaan luettuna. Oikeinhan tuo olisi siis näin: Otin mukaan kaikki vaatteeni, juhlamekot mukaan luettuina.

Virheellistä mallia saatetaan ottaa ilmaisusta ”mukaan lukien”, joka on samannäköinen sekä yksikössä että monikossa. Se onkin turvallisempi vaihtoehto, jos ei jaksa keskittyä lukumäärien miettimiseen.

Mutta nautitaan nyt viimeisistä kesäpäivistä – mahdolliset ukkoset mukaan luettuina!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.