Heinäkuun 2023 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Suomen kielen astevaihtelu saattaa toisinaan aiheuttaa päänvaivaa. Jos elämä on nopeatempoista, onko kyse nopeasta temposta vai nopeasta temmosta?

Oikea vastaus on ”nopeasta temposta”.

Tempo-substantiivi ei nimittäin noudata astevaihtelua (eli mp ei muutu mm:ksi taivutettaessa). Tempo on lainasana, joka on tullut suomen kieleen alun perin musiikin yhteydessä. Ja lainasanat eivät (yleensä) kuulu astevaihtelun piiriin.

Asiaa voi kuitenkin sekoittaa suomen tempoa-verbi. Se kun noudattaa astevaihtelua: temmon, temmot, tempoo jne. Niinpä kielikorva saattaa virheellisesti hyväksyä esimerkiksi ”temmon” tempo-substantiivinkin yhteydessä, sillä se kuulostaa sääntöjen mukaiselta. Tempoa-verbillä ja tempo-substantiivilla ei kuitenkaan ole mitään varsinaista yhteyttä keskenään. Ne sattuvat vain näyttämään samanlaisilta.

Oikein mukavaa kesän jatkoa kaikille – tapahtumien temposta riippumatta!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.