Elokuun 2018 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Työpaikkailmoituksissa pyydetään usein lähettämään työhakemus johonkin päivämäärään mennessä. Onko hakemus myöhässä, jos sen lähettää vasta kyseisenä päivänä?

Karu totuus on, että jos hakemusta pyydetään 5.9. mennessä ja se saapuu 5.9. klo 00.01, hakija on auttamatta myöhässä. Yllättävän moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi asiaa vaan katsoo vain päivämäärästä, että vielä ehtii.

Eri asia on, jos hakemusta pyydetään 5.9. klo 16.00 mennessä. Silloin asia on täysin yksiselitteinen. Hakemus on myöhässä vasta silloin, jos se saapuu 5.9. klo 16.00 tai sen jälkeen. Niinpä mennessä-ilmaisun yhteydessä olisikin aina hyvä käyttää kellonaikaa.

Vaihtoehtoisesti voi käyttää viimeistään-ilmaisua, joka on mukavan yksiselitteinen. Jos hakemuksen pitää olla perillä viimeistään 5.9., se on ajoissa vielä 5.9. klo 23.59.

Jos siis jotakin pitää tehdä tai toimittaa 5.9. mennessä, tee se viimeistään 4.9. klo 23.59!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.