Heinäkuun 2020 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Suuri osa suomalaisista muistaa vielä koulussa oppimansa, edelleen pätevän säännön: suomen kielessä valtio kirjoitetaan isolla alkukirjaimella mutta sen asukas pienellä (Suomi, suomalainen). Kaikki eivät kuitenkaan hahmota, että sama sääntö koskee esimerkiksi kuntia ja maakuntia – myös ulkomaisia.

Väännetäänpä rautalangasta: Kaupunki on Hamina mutta sen asukas haminalainen. Maakunta, jossa Hamina sijaitsee, on Kymenlaakso, ja siellä asuu kymenlaaksolaisia. Espanjan pääkaupunki on Madrid, ja se on madridilaisten kotikaupunki. Kanadan kultaterritoriona tunnetussa Yukonissa taas asuu yukonilaisia.

Hieman lisämaustetta pääsääntöön antaa se, että Varsinais-Suomen asukkaat ovat varsinaissuomalaisia, Päijät-Hämeen asukkaat päijäthämäläisiä ja Pohjois-Norjan asukkaat pohjoisnorjalaisia. Tällaisissa tapauksissa siis myös yhdysmerkki häviää.

Joskus hankaluuksia tuottavat alueet, joiden nimi on moniosainen, kuten San Francisco, Nova Scotia sekä Bosnia ja Hertsegovina. Niiden asukkaat ovat sanfranciscolaisia, novascotialaisia ja bosniahertsegovinalaisia. Nimen osien välistä katoaa siis välilyönti sekä mahdollinen ja-sana.

Poikkeuksia sääntöön ei juurikaan ole – sääntö täytyy vain muistaa. Onneksi Suomessa asuu niin teräviä suomalaisia ja suomea käyttäviä, että ongelmia tuskin aiheutuu!

Jutta Posti

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme. Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty.