Helmikuun 2023 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 2

Kannustaa-verbiä on viime aikoina alettu käyttää huomattavan paljon. Harmi vain, että kannustamisen kohde menee usein väärin, kuten otsikossa ”Opettajat kannustavat koululaisten kasvisten syöntiä”.

Tuosta tulee mielikuva, että opettajat ovat ruokalassa taputtamassa ja hurraamassa koululaisille, kun nämä syövät kasviksia. Sitähän tässä ei varmaan kuitenkaan tarkoiteta. Kuvaavampaa olisi sanoa, että ”opettajat kannustavat koululaisia syömään kasviksia”.

Kannustaa-verbin kohde on siis yleensä ihminen, ei teko. Mutta entä jos lauseessa ei ole ihmistä? Siinä tapauksessa teon sijamuotona käytetään (harhaanjohtavan partitiivin sijasta) illatiivia eli ”kannustetaan kasvisten syöntiin” (ei ”syöntiä”).

Eli kannustettavana on joko partitiivissa oleva ihminen (”koululaisia”) tai illatiivissa oleva teko (”syöntiin”). Kannustan kaikkia painamaan tämän kielivinkin mieleensä.

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

  Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:

 1. Kolumbus, suomen kielen löytöretkeilijä

  Jutan esimerkit ovat käytännön kielimiehelle liian teoreettisia. Niistä ei selviä korvakuulolla, ja mieleen painamista vierastan.

  Vastaa
  1. Avatar photo
   Jutta Posti
   Artikkelin kirjoittaja

   Kielitiede on tosiaan joskus aika teoreettista. Natiivipuhuja pääsee pelkällä kielikorvallaan kuitenkin usein jo aika pitkälle. Muut joutuvatkin sitten vähän pänttäämään.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.