Maaliskuun 2023 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 2

Kumpi voittaa, Suomi vai Ruotsi? Jos vastaus on ”epäilen, että Suomi”, uskooko vastaaja Suomen voittavan vai häviävän?

Mahdotonta sanoa varmasti. ”Epäillä, että” -rakenne kun on käytännössä monitulkintainen.

Epäillä-verbi on alun perin ns. negatiivinen: jos epäillään jotakin, ajatellaan, että se ei pidä paikkaansa (esim. ”epäilen, sanoiko hän oikeasti niin”). Tämän tulkinnan mukaisesti alussa olevan esimerkin voittaja olisi vastaajan mielestä Ruotsi (”epäilen Suomen kykyä voittaa”).

Usein epäillä-verbiä käytetään kuitenkin ns. positiivisesti luulla-, uskoa-, arvella- yms. verbien synonyymina. Tällöin alussa olevassa esimerkissä voittajaksi arvellaan Suomea (”luulen/uskon/arvelen, että Suomi voittaa”).

”Epäillä, että” -rakenteen käyttämisessä on siis aina vaarana, että asia voidaan tulkita eri tavalla kuin se on tarkoitettu. Siksi on yleensä turvallisempaa ilmaista asia jollakin muulla, selvemmällä tavalla – vaihtoehtojahan piisaa. Epäilen, että kaikki muistavat tämän tästä lähtien!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

  Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:

 1. Kolumbus, suomen kielen löytöretkeilijä

  Ajattelin juuri sanoa, että arvelen Suomen voittavan, ellei vastassa ole Ruotsi. Epäilen, että tähän asti ollaan Jutan kanssa samaa mieltä. Mutta miksi kaikki on tehty nykyisellä tietotekniikan valtakaudella niin vaikeaksi, että korvakuulolla ei enää pärjää. Pitää ensin epäillä ja kaupan tekijäksi vielä arvailla.

  Vastaa
  1. Avatar photo
   Jutta Posti
   Artikkelin kirjoittaja

   Niinhän se tuntuu nykyisin olevan. Mutta porskutellaan menossa mukana!

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.