Joulukuun 2022 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Joulu lähestyy. Joululahjat on ostettu. Vai joululahjat ovat ostetut? Vai joululahjat ovat ostettu? Mikä noista kolmesta on oikein?

Oikein ovat periaatteessa sekä ”joululahjat on ostettu” että ”joululahjat ovat ostetut”. Sen sijaan ”joululahjat ovat ostettu” on kieliopillisesti väärin, vaikka sellaistakin muotoa näkee käytettävän aika usein.

Noista kahdesta oikeasta vaihtoehdosta suositeltavampi on ”joululahjat on ostettu”. Mutta miksi siinä ”on ostettu” on yksikössä, vaikka ”joululahjat” on monikossa? Se johtuu siitä, että lause on passiivissa. Lisäksi ”joululahjat” on lauseessa objektina (eli ostamisen kohteena): joululahjat ostetaan -> joululahjat on ostettu.

Myös ”joululahjat ovat ostetut” on periaatteessa kieliopillisesti oikein. Sitä voisi verrata ”jokin on jotakin” -rakenteeseen. Käytännössä tämä muoto on kuitenkin vanhahtava, eikä sitä siksi enää juurikaan käytetä eikä suositellakaan. Tämä lause on aktiivissa (toisin kuin ”joululahjat on ostettu”, joka on passiivissa), ja siksi kaikki sanat ovat monikossa.

Tuo kolmas muoto ”joululahjat ovat ostettu” on, kuten todettu, kieliopillisesti väärin. Siinä on sotkettu aktiivia ja passiivia, jolloin ”ovat” on monikossa mutta ”ostettu” yksikössä. Tätä sekamuotoa ei tosiaan tule käyttää lainkaan.

Joulu siis lähestyy kovaa vauhtia, ja pian on vuoden viimeisetkin työt tehty. Kieliluotsi Oy toivottaa kaikille oikein mukavaa ja leppoisaa joulun aikaa!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.