Marraskuun 2022 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 2

”Huom!”, ”Huom.” ja ”Huom.!” – kaikkia kolmea näkee kirjoitetuissa teksteissä korostamassa tärkeitä asioita. Mutta ovatko ne kaikki kieliopillisesti oikein?

Eivät ole. Oikein ovat vain ”Huom.” ja ”Huom.!”. Toisin sanoen ”Huom!”, joka kuitenkin lienee noista yleisimmin käytetty, on väärin.

”Huom.” on lyhenne huomaa- tai huomautus-sanasta. Niinpä se käyttäytyy samoin kuin muutkin lyhenteet: lyhenteen piste säilyy välimerkin edellä. Esimerkkeinä toimivat vaikkapa ”Huom.! Muista tulla ajoissa.” ja ”Tuo kyniä, paperia jne.!”. Molemmissa siis lyhenteen piste säilyy, vaikka perään tuleekin huutomerkki.

Poikkeuksena on tilanne, jossa tuo toinenkin välimerkki on piste. Kahta pistettä kun ei koskaan kirjoiteta peräkkäin. Esimerkiksi tapauksissa ”Huom. Muista tulla ajoissa.” ja ”Tuon kyniä, paperia jne.” lyhenteen perään ei koskaan tule toista pistettä.

Ero noiden kahden oikean version välillä on vain siinä, että ”Huom.!” on painokkaampi kuin ”Huom.”. Ja painokkuus ilmaistaan siis huutomerkillä.

Huom.! Tämä kielivinkki kannattaa painaa mieleen.

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

  Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:

 1. Kolumbus, suomen kielen löytöretkeilijä

  Kielikorvani petti tällä kertaa. Olisin pannut roponi likoon ykkösvaihtoehdon puolesta – korvakuulolta. En ole kuullutkaan Jutan esille tuomasta kielioppisäännöstä, ei myöskään puolisoni. Mutta hyvä tietää. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

  Vastaa
  1. Avatar photo
   Jutta Posti
   Artikkelin kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi, Kolumbus! Suomen kielioppi on usein yllätyksiä täynnä. 🙂 Aina löytyy jotakin, mitä ei ole ennen kuullut tai tullut ajatelleeksi.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.