Lokakuun 2022 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Miten allekirjoitat sähköpostiviestisi? ”Terveisin, minä”? ”Terveisin minä”? Tiedätkö, kumpi on suositeltavampi tapa? Vai ovatko molemmat yhtä hyviä?

Oikea vastaus on pilkuton: ”Terveisin minä”.

Silti pilkkua näkee lähes jokaisen sähköpostin allekirjoituksessa. Miksi?

Vastaus taitaa jälleen kerran löytyä englannin kielestä, jossa pilkku kuuluu asiaan. Siitä se on sitten levinnyt suomeenkin. Jotkut ovat myös sitä mieltä, että pilkuton lopputervehdys näyttää tyhmältä.

Joskus näkee myös erittäin energisiä, huutomerkillä varustettuja terveisiä, kuten ”Iloisin syysterveisin! Minä”. Kuten arvata saattaa, huutomerkkikään ei tuollaiseen allekirjoitukseen kuulu. Oikea muoto olisi siis ”Iloisin syysterveisin minä”.

Toisinaan huutomerkki on kyllä lopputervehdyksessä paikallaan. Esimerkiksi toivotusten yhteydessä se on usein oikein mainio. ”Iloista syksyä! Minä” on virheetön toivotus. Mutta jos huutomerkin tilalle vaihtaisi pilkun (”Iloista syksyä, minä”), tulisi vahingossa toivottaneeksi iloiset syksyt itselleen eikä viestin vastaanottajalle.

Nyrkkisääntönä voi siis pitää sitä, että suomessa lopputervehdyksen ja nimen väliin ei tule pilkkua.

Tämän säännön muistamiseen kannustaen ja hyvää syksyn jatkoa toivottaen
Kieliluotsi Oy

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.