Syyskuun 2022 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 2

Jos poliitikko ei pysty osallistumaan johonkin tilaisuuteen, ilmoittaako hän olevansa ”estynyt tulemasta” vai ”estynyt tulemaan”? Kumpi on oikein?

Oikea vastaus on ”estynyt tulemasta”.

Silti myös ”estynyt tulemaan” -versiota näkyy aika yleisesti. Syynä saattaa olla mallin ottaminen samantapaisesta rakenteesta – joka oikeasti kuitenkin käyttäytyy eri tavalla. Tässä tapauksessa mallina lienee käytetty joko 1) jotakin myönteistä ilmausta: ”valmis lähtemään”, ”innokas osallistumaan” tms. tai 2) vähemmän kapulakielistä versiota: ”en pääse tulemaan”.

Ja usein ”estynyt tekemästä” onkin tosiaan aivan liian kapulakielinen arkikieleen. Tällöin kannattaa suosia muita rakenteita, kuten ”en pysty tekemään” tai ”en voi tehdä”.

Tiukassa, virallisessa asiatekstissä emme kuitenkaan ole estyneet käyttämästä myös hieman kapulakielisempiä rakenteita. Konteksti ratkaisee!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

  Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:

 1. Kolumbus, suomen kielen löytöretkeiljä

  Ensimmäisen kerran monet talviset tuiskut ja tuulet läpi käynyt kielikorvani petti. Olisin lyönyt vetoa ”estynyt tulemaan” -puolesta, mutta jury oli Jutan johdolla toista mieltä. Eli veikkasin väärää ”hevosta”, ja hävisin roponi. Tosin ratkaisu ei ole aivan yksiselitteinen! Vai onko?

  Vastaa
  1. Avatar photo
   Jutta Posti
   Artikkelin kirjoittaja

   Kyllä ratkaisu taitaa tällä kertaa olla yksiselitteinen. Menee se näköjään viisaskin joskus vipuun. 😉

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.