Elokuun 2022 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 2

”Suurempi kuin mitä odotin”, ”suurempi kuin odotin” vai ”suurempi mitä odotin”? Kaikkia kolmea näkee käytettävän hyvin yleisesti, mutta mikä niistä onkaan suositeltavin?

Oikea vastaus on ”suurempi kuin odotin”.

Miksi sitten noita muitakin käytetään? Versiossa ”suurempi kuin mitä odotin” saatetaan ottaa mallia tilanteista, joissa pronomini on tarpeen virkkeen selvyyden vuoksi. Esimerkiksi ”suurempi kuin mihin olin varautunut” vaatii mihin-sanan, jotta rakenne ei jäisi vajaaksi.

Versio ”suurempi mitä odotin” taas lienee lyhenne versiosta ”suurempi kuin mitä odotin”. Siinä on vain pudotettu pois väärä sana (”kuin”, ei ”mitä”).

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kuin-sanan perässä ei yleensä tarvita mitä-sanaa. Jos olet epävarma asiasta, tee testi jättämällä mitä-sana pois. Jos lause on edelleen hyvä ja ymmärrettävä, mitä-sana on turha. Ja kun turhat sanat jättää pois, tekstistä tulee parempi kuin se alun perin oli.

Jutta Posti

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

  Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:

 1. Kolumbus, suomen kielen löytöretkeilijä

  Helppo rasti. Harjaantuneella korvakuulolla päädyin samaan tulokseen kuin Jutta.

  Vastaa
  1. Jutta Posti
   Jutta Posti
   Artikkelin kirjoittaja

   Niin sitä pitää! 🙂

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.