Heinäkuun 2022 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 2

”Valitsin muuttaa ulkomaille työn perässä, mutta muu perheeni valitsi jäädä Suomeen”, luki eräässä tekstissä. Tuo virke särähti hieman kielikorvaani. Mitä vikaa siinä on?

Perussääntö on, että suomen kielessä ”valitaan jonkin asian tekeminen” – ei ”valita tehdä jotakin”.

Suomen valita-verbin kanssa ei siis perinteisesti koskaan käytetä toisen verbin perusmuotoa. ”Perinteiseksi suomeksi” (jos kuitenkin halutaan korostaa valintoja säilyttämällä molemmat valita-verbit) tuo virke kuuluisi näin: Valitsin ulkomaille muuttamisen työn perässä, mutta muu perheeni valitsi Suomeen jäämisen.

Aina suomessa ei kuitenkaan tarvitse edes käyttää valita-verbiä. Asian voisi esittää näinkin: Päätin muuttaa ulkomaille työn perässä, mutta muu perheeni halusi jäädä Suomeen. Tai näin: Muutin ulkomaille työn perässä, mutta muu perheeni jäi Suomeen.

Meidän suomen puhujien ei siis tarvitse ottaa vaikutteita muista kielistä. Sen sijaan voimme valita perehtymisen oman kielemme syövereihin!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

    Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:

  1. Kolumbus, suomen kielen löytöretkeilijä

    Miten jollakulla voi olla niin huono kielikorva, ettei huomaa, milloin jokin ilmaisu on menossa väärin? Ulkomaalaisella voi olla ja varmasti onkin. Mutta ”hatunnosto” ja syvä kumarrus sille, joka haluaa tosissaan oppia tätä ulkomaalaisittain vaikeaa äidinkieltämme!

    Vastaa
    1. Avatar photo
      Jutta Posti
      Artikkelin kirjoittaja

      Kiitos kommentistasi! Meitä ihmisiä on tietysti moneen lähtöön. Toiset ovat kielellisesti lahjakkaita, toiset taas esimerkiksi matemaattisesti. Niinpä kaikkien kielikorvakaan ei toimi aivan samalla tavalla.

      Ja olet aivan oikeassa: suomen kielen opiskelu vieraana kielenä vaatii kyllä sisua ja viitseliäisyyttä! Mutta toisaalta se on myös hyvin palkitsevaa. Hienoa osata vaikeaa kieltä! 🙂

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.