Kesäkuun 2022 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Viime aikoina olen törmännyt melko usein virheisiin ilmauksissa ”yhä ilmeisemmin” ja ”mitä ilmeisimmin”. Nopealla silmäyksellä saattaa näyttää, että ilmauksissa on eroa vain ensimmäisessä sanassa, mutta näinhän asia ei ole.

Kun katsoo tarkemmin, huomaa, että jälkimmäinen sana on eri muodossa: Yhä-sanan kanssa käytetään komparatiivia (ilmeisempi -> ilmeisemmin). Mitä-sanan kanssa taas käytetään superlatiivia (ilmeisin -> ilmeisimmin).

Sama sääntö koskee tietysti muitakin sanoja kuin ”ilmeinen”. Jos ”hän ostaa yhä eksoottisempia hedelmiä”, silloinkin pitää muistaa käyttää komparatiivia (eksoottisempi -> eksoottisempia). Ja vastaavasti jos ”hän ostaa mitä eksoottisimpia hedelmiä”, tulee aina käyttää superlatiivia (eksoottisin -> eksoottisimpia).

Perussääntö on siis yksinkertainen: yhä-sanan kanssa tulee komparatiivi, mitä-sanan kanssa superlatiivi. Kun sen muistaa, virheitä tulee yhä harvemmin ja lopulta tuollaiset kohdat selvittää mitä helpoimmin!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.