Toukokuun 2022 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 2

Usein kuulee sanottavan, että joku on ”yksi parhaista”. Mutta jos halutaan lisätä täsmentävää tietoa, sanotaanko jonkun olevan ”yksi Suomen parhaista pomoista” vai ”Suomen yksi parhaista pomoista”? Kumpi on oikein?

Perinteisen suomen sanajärjestyksen mukaisesti oikea muoto on ”yksi Suomen parhaista pomoista”.

Mutta mistä tuo ”Suomen yksi parhaista pomoista” -sanajärjestys sitten tulee? Miksi se on nykyisin yleistynyt niin paljon?

Selityksenä voisi olla se, että ”yksi parhaista” mielletään usein hyvin kiinteäksi ilmaisuksi. Moni ajattelee, että sanojen ”yksi” ja ”parhaista” pitäisi tuossa tapauksessa aina olla peräkkäin. Niiden väliin ei uskalleta laittaa mitään. Siksi esimerkissämme oleva sana ”Suomen” laitetaan usein virheellisesti ”yksi parhaista” -sanaliiton eteen eikä sisään, minne se kuuluisi.

Ja sama koskee tietysti muitakin vastaavia sanaliittoja. Suomenmukaista on sanoa ”yksi maailman suurimmista firmoista”, ”yksi Euroopan kauneimmista paikoista”, ”yksi Kymenlaakson rikkaimmista ihmisistä” jne.

On kyllä hyvä, että tämä on yksi suomen kielikoukeroiden helpoimmista asioista! Muistaa vain, että väliin saa – ja tässä tapauksessa pitääkin – kiilata.

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

  Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:

 1. Kolumbus, suomen kielen löytöretkeilijä

  Jutan tämän kertainen ”arvoitus” ratkeaa korvakuulolla. Koko päätä ei tarvita. Kuulevat korvat riittävät. Easy peasy.

  Vastaa
  1. Avatar photo
   Jutta Posti
   Artikkelin kirjoittaja

   Hyvä juttu! Korvat hörölle siis! 🙂

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.