Kesäkuun 2019 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Lomaan kuuluu usein matkustelua. Onko tänä kesänä luvassa kotimaanmatkailua, Tallinnan-reissu, Ranskan-matka vai jotakin muuta? Matkakohteesta riippumatta tarvitaan usein yhdysmerkkiä.

Kun kirjoitetaan oikein eli Italian-matka, matkakohteena on Italia. Silti ihmisten näkee usein hehkuttavan matkojaan ilman väliviivaa. Jos kyseessä tosiaan olisi ”Italian matka”, Italia olisi matkustajan eikä matkakohteen roolissa. Toki sekin on joskus aivan oikein, jos puhutaan vaikkapa jonkun maan maajoukkueesta ja sen matkasta, esimerkiksi ”Italian (jalkapallomaajoukkueen) matka (ulkomaille) tyssäsi lentokentälle”.

Jos taas matkakohteena on yleisnimi, sana on normaali yhdyssana ilman viivaa: kotimaanmatka, ulkomaanreissu. Viiva laitetaan siis tässäkin tapauksessa – normaaliin tapaan – vain erisnimien yhteyteen.

Puhutussa kielessähän tällä asialla ei ole mitään väliä; viiva tai sen puute ei ilmene kuulijalle mistään. Mutta kirjoitetussa tekstissä matkakohteen yhteyteen tulee muistaa laittaa yhdysmerkki, jos kohde on erisnimi!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.