Heinäkuun 2019 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Lööpin otsikko kirkuu kieliopillisesti väärin: ”Huomion varasti kengät”. Sama virhe esiintyy monissa mainosteksteissä – ja nykyisin yllättävän usein myös kirjoitetuissa asiateksteissä.

Suomen kielioppi on kuitenkin (pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta) tuon asian suhteen varsin yksiselitteinen: jos subjekti on monikossa, myös predikaatti on monikossa. Niinpä tuon otsikonkin pitäisi olla muodossa ”Huomion varastivat kengät”.

Kyseistä virhettä näkyy havaintojeni mukaan lähinnä tilanteissa, joissa käytetään käänteistä sanajärjestystä. Jos taas sanajärjestys on suora, predikaattikin menee todennäköisemmin oikeaoppisesti monikkoon.

Jos siis haluaa käyttää käänteistä sanajärjestystä monikollisen subjektin yhteydessä, kannattaa aina varmistaa, että predikaatti tulee oikeaan muotoon. Helpoimmin se onnistuu miettimällä, miten sama lause sanotaan suoralla sanajärjestyksellä, ja sitten vain vaihtamalla sanojen paikkoja: kengät varastivat huomion -> huomion varastivat kengät.

Tähänkin asiaan on siis syytä kiinnittää huomiota etenkin asiatekstejä kirjoitettaessa. Kielen oikeellisuuden kun loppujen lopuksi päättävät kielioppisäännöt!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.