Jonka jälkeen vai minkä jälkeen?

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 2

Minulta on joskus kysytty, kumpi on oikein: jonka jälkeen vai minkä jälkeen? Suoraa vastausta ei kuitenkaan voi antaa tietämättä kontekstia ja virkkeen merkitystä. Kumpikaan vaihtoehdoista ei nimittäin automaattisesti ole väärin, vaan sanoilla on selvä työnjako kuten joka- ja mikä-sanoilla yleensäkin.

Virke osallistuin messuilla arvontaan, jonka/minkä jälkeen lähdin kotiin on melko valaiseva esimerkki asiasta. Siinä nimittäin eri vaihtoehtojen käyttäminen muuttaa puhujan kotiinlähdön ajankohtaa ja oletettavasti myös tietämystä arvonnan voittajasta.

Jonka viittaa edeltävään sanaan

Jonka jälkeen viittaa edeltävään sanaan.

Vaihtoehdossa osallistuin messuilla arvontaan, jonka jälkeen lähdin kotiin oleva sana jonka viittaa edeltävään sanaan eli tässä tapauksessa arvontaan.

Virke tarkoittaa siis sitä, että puhuja lähti messuilta kotiin vasta sitten, kun arvonta oli suoritettu ja voittaja selvillä. Arvonta saatettiin pitää messujen päätteeksi tai vasta jopa messujen jälkeen, mutta tässä tapauksessa puhuja pysytteli silti messualueella sinnikkäästi arpansa kohtalon ratkeamiseen asti.

Minkä viittaa edeltävään lauseeseen

Minkä jälkeen viittaa edeltävään lauseeseen.

Vaihtoehdossa osallistuin messuilla arvontaan, minkä jälkeen lähdin kotiin oleva sana minkä viittaa koko edeltävään lauseeseen eli osallistuin messuilla arvontaan.

Virke tarkoittaa siis sitä, että puhuja suuntasi kotia kohti heti sen jälkeen, kun oli täyttänyt arvontalipukkeen. Luultavasti hän ei tuolloin vielä edes tiennyt, miten hänelle arvonnassa kävi, ellei sitten kyseessä ollut pika-arvonta.

Konteksti ratkaisee

Esimerkkivirkkeemme osoittaa selvästi, että sekä jonka jälkeen että minkä jälkeen ovat molemmat oikein. Vaihtoehtoja ei kuitenkaan voi käyttää sekaisin tai miten sattuu, vaan niitä varten on olemassa selvät ja jopa helpot säännöt.

Kannattaakin siis opetella joka- ja mikä-sanojen välinen työnjako ja muistaa aina valita virkkeen merkityksen kannalta oikea vaihtoehto! Kielikorva saattaa nimittäin joskus valehdella, jos asiaa ei mieti sen tarkemmin.

Jutta Posti

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

  Lokikirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:

 1. Kolumbus

  Ei kovin yksikertainen asia edes kirjoittamisen ammattilaiselle. Jutta tarjoaa kuitenkin vuosikausien ”piinasta” vapauttavan ohjeen. Nyrkkisääntö lienee, että joka-sanaa käytetään, jos korrelaattina on substantiivi, joka viittaa ihmiseen, esineeseen, paikkaan tai asiaan. Relatiivipronominia mikä käytetään, kun viitataan koko edeltävän lauseen (tai sen osan) ilmaisemaan ajatukseen.

  Vastaa
  1. Jutta Posti
   Jutta Posti
   Artikkelin kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Onneksi tähän asiaan on sentään selvät ohjeet ja käytännöt!

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.