Syyskuun 2019 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Olen monta kertaa tekstejä oikolukiessani joutunut korjaamaan sanaparin ”aika ajoin” kirjoitusasun. Monet kirjoittavat sen yhteen, ja perusteluksi olen saanut, että ”tekstinkäsittelyohjelman kielentarkistus ei herjaa siitä, joten sen on pakko olla oikein”. Miten asia todellisuudessa on?

Vastaus on aivan selvä: Jos sanaparilla ”aika ajoin” tarkoitetaan samaa kuin sanonnalla ”silloin tällöin”, se kirjoitetaan aina erikseen. Poikkeuksia ei ole.

Mutta miksi tekstinkäsittelyohjelman kielentarkistus ei sitten kiinnitä virheelliseen muotoon huomiota? Koska suomen kielessä on myös sana ”aika-ajo”, jonka yksi taivutusmuoto on ”aika-ajoin”. Moottoriurheilussahan varsinaisen kilpailun lähtöjärjestys määritellään usein jo edellisenä päivänä aika-ajoin.

Aika ajoin erikseen kirjoitettuna tarkoittaa siis samaa kuin silloin tällöin, mutta yhteen kirjoitettuna se viittaa moottoriurheilun aika-ajoon. Jälleen täytyy todeta, että suomi on hieno kieli!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.