Kesäkuun 2021 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 2

Mahdollisuutta tehdä jotakin ilmaistaan usein verbien ”voida” ja ”pystyä” avulla. Mutta missä muodossa pääverbi silloin on? Ovatko ilmaisut ”voin tehdä” ja ”pystyn tehdä” oikein vai väärin?

Vastaus on yksinkertainen: suomen kieliopin mukaan ”voin tehdä” on oikein ja ”pystyn tehdä” taas väärin. Oikein olisi ”pystyn tekemään”. Nykyään tuota virheellistä muotoa kuitenkin kuulee ja jopa näkee kirjoitetussa tekstissä entistä useammin.

”Voin tehdä” ei yleensä aiheuta mitään ongelmia suomen kielen käyttäjälle, olipa hän sitten natiivi tai ei. Rektio (eli missä muodossa verbiin liittyvän sanan pitäisi olla) on selvä: voida-verbi vaatii seurakseen perusmuodossa olevan verbin (esim. voimme tulla). Helppoa!

Mutta pystyä-verbin rektio on näköjään huomattavasti vaikeampi. Pystyä-verbi kun vaatii seurakseen perusmuotoisen verbin sijasta maan-/mään-muotoista verbiä (esim. pystymme tulemaan). Monen – etenkin suomea toisena kielenään opiskelevan – mielestä perusmuoto olisi kuitenkin tässäkin kätevämpi. Ilmeisesti siksi voida-verbin antamaa rektiomallia yritetään usein soveltaa myös pystyä-verbin yhteydessä – virheellisesti.

Tämä kielioppisääntö pystytään siis perustelemaan sillä, että verbeillä vain on erilaiset rektiot eikä niitä siksi voi käyttää samalla tavalla. Asia ei kuitenkaan ole vaikea – sen pystyy kyllä halutessaan painamaan mieleensä!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

  Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:

 1. Kolumbus

  Jutta kirjoittaa nyt niin ”akateemisesti”, ettei lapsena paleltuneella kielikorvalla eikä usemmalla lukukerralla nyt pärjää. Olisi tarvittu pitemmälle meneviä kieliopintoja kuin vain itseopiskelua. Mutta täältä tullaan vielä. ”Yrittänyttä ei laiteta”.

  Vastaa
  1. Avatar photo
   Jutta Posti
   Artikkelin kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Toivottavasti asia tuli kuitenkin selväksi kielioppitermeistä huolimatta!

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.