Toukokuun 2021 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 2

Tehden-rakenne on nykyään noussut suureen suosioon – jopa liiankin kanssa. Sitä nimittäin käytetään myös virheellisesti tyyliin ”lentokone nousi Helsingistä laskeutuen Ivaloon”.

Mikä virhe siinä sitten muka on? Tuolla lauseellahan halutaan kertoa, että ensin lentokone nousi Helsingistä ja sitten se laskeutui Ivaloon. Mutta tehden-rakennetta käytettäessä lause tarkoittaakin, että lentokone nousi Helsingistä SAMAAN AIKAAN kuin se laskeutui Ivaloon. Ja sehän ei ole mahdollista.

Miten asia sitten pitäisi ilmaista? Esimerkiksi ihan vain yksinkertaisesti ja-sanan avulla: lentokone nousi Helsingistä ja laskeutui Ivaloon.

Tehden-rakennetta ei siis voi käyttää silloin, jos sen ilmoittama toiminta tapahtuu eri aikaan pääverbin toiminnan kanssa. Yritetään siis kirjoittaa tekstimme aina tätä sääntöä noudattaen!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

  Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:

 1. Kolumbus

  Jutan pohdinta muistuttaa läheisesti lauseen rakenneoppia. Vai, olenko käsitykseni kanssa täysin harhapoluilla?

  Wikipedian mukaan lause on sanoista muodostuva rakenne ja yksi kielen perusyksiköistä.

  Lause rakentuu persoonamuotoisen verbin ympärille. Kirjoituksessa lause tai yhdyslause ilmenee tavallisesti virkkeenä, joka alkaa suuraakkosella ja päättyy pisteeseen, kysymysmerkkiin tai huutomerkkiin.

  Vastaa
  1. Avatar photo
   Jutta Posti
   Artikkelin kirjoittaja

   Kiitos Kolumbus! Asia on juuri näin.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.