Huhtikuun 2021 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 2

Minulta on kysytty, eivätkö kansalaisuus ja kansallisuus muka ole ihan sama asia. Vastaus on ytimekäs: eivät ole. Millainen työnjako sanoilla sitten on?

Kansalaisuus on suppeampi termi. Se tarkoittaa sitä, että ihminen on tietyn valtion jäsen eli kansalainen. Esimerkiksi Suomessa asuvista valtaosa on Suomen kansalaisia. Kansalaisuus on siis tiukasti kytköksissä sekä ihmisiin että tunnustettuihin valtioihin.

Kansallisuus sen sijaan ei ole kytköksissä mihinkään viralliseen valtioon vaan kansaan. Esimerkiksi saamelaiset ovat kansallisuudeltaan saamelaisia, vaikka he ovatkin yleensä joko Norjan, Suomen, Ruotsin tai Venäjän kansalaisia. Toki ihmisellä voi myös olla sama kansallisuus kuin kansalaisuus: esimerkiksi minä olen sekä kansallisuudeltani että kansalaisuudeltani suomalainen.

Kansallisuudella voidaan myös ilmaista muun kuin ihmisen kuuluminen johonkin virallisesti tunnustettuun valtioon. Esimerkiksi laivalla ei ole koskaan kansalaisuutta, mutta se voi olla kansallisuudeltaan vaikkapa suomalainen.

Pieni ero kirjoitusasussa, mutta silti selvä ero merkityksessä. Sen muistaminen ei kuitenkaan onneksi ole kansalaisuudesta eikä kansallisuudestakaan kiinni!

Jutta Posti

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

  Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:

 1. Kolumbus

  No comments!

  Mitä tuohon voi lisätä. Jutta on selvittänyt kuukauden kielivinkissään kansallisuuden ja kansalaisuuden eron varsin tyhjentävästi.

  Vastaa
  1. Jutta Posti
   Jutta Posti
   Artikkelin kirjoittaja

   Kiitos Kolumbus! 🙂

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme. Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty.