Maaliskuun 2021 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 2

Yksi nykyisistä kielen muoti-ilmiöistä on se, että näyttäytyä-sanaa käytetään muussakin kuin sen perinteisessä merkityksessä. Nykyään ”asiat näyttäytyvät vaikeina”, vaikka tarkoitus olisi todeta, että ”asiat näyttävät vaikeilta”.

Havainnollisempi esimerkki asiasta voisi olla vaikkapa ”pomo näyttäytyy vihaisena”. Sen suhteen kielikorva huomaa yleensä paremmin, että kyseessä on eri asia kuin ”pomo näyttää vihaiselta”. Tai vielä selvempi esimerkki: ”Pekka näyttää naiselta” on aivan eri juttu kuin jos ”Pekka näyttäytyy naisena”!

Näin ollen näyttäytyä-verbiä ei (kieliopin tiukan tulkinnan mukaan) tulisi käyttää näyttää joltakin -ilmaisun sijaan. Näyttäytyä-sanan merkitys on Kielitoimiston sanakirjan mukaan vain ’tulla nähtäväksi, näkyviin, ilmestyä, ilmaantua; tulla ilmi, ilmetä, paljastua’ – ei siis ’näyttää joltakin’.

On mielenkiintoista seurata, viekö näyttäytyä-verbi ajan myötä näyttää joltakin -ilmaisun paikan kokonaan. Se kyllä näyttää aika todennäköiseltä…

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

    Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:

  1. Kolumbus

    Jutta pelottelee turhaan! Ei ”näyttää”-verbi minnekään katoa. Sitä tarvitaan, vaikka nuoriso ja etenkin mainosnikkarit yrittävät uudistaa rikasta ja rakasta äidinkieltämme. Sitä paitsi ”näyttää” ja ”näyttäytyä” eivät ole täyskaimoja (synonyymejä) keskenään. Kumpiakin tarvitaan, sillä niillä on eri merkitys eri yhteyksissä. Seuraava esimerkki pyrkii valaisemaan asiaa. Presidenttipari näyttäytyi presidentinlinnan parvekkeella (tulla julki) ja näytti (näyttää joltakin) siltä kuin olisi juuri herännyt.

    Vastaa
    1. Avatar photo
      Jutta Posti
      Artikkelin kirjoittaja

      Kiitos kommentistasi, Kolumbus! Synonyymiasia on juuri noin kuin sen ilmaisit. Ja vasta aika näyttää, miten kieli kehittyy tämänkin asian suhteen.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.