Heinäkuun 2021 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 2

Että-sanan liikakäyttö on viime aikoina selvästi yleistynyt jopa asiateksteissä. Sitä käytetään nykyisin virheellisesti myös epäsuorien kysymyslauseiden yhteydessä: ”En tiedä, että mitä pitäisi tehdä.” Oikea muoto kun tietysti olisi ”en tiedä, mitä pitäisi tehdä”.

Sääntö on kuitenkin selvä: jos sivulauseessa on kysymyssana, että-sanaa ei tule käyttää.

On myös hyvä muistaa, että sääntö ei koske pelkästään varsinaisia kysymyssanoja (esim. mitä, missä, minne, miten, kuka, kenen, ketkä). Se koskee nimittäin myös sanoja, joihin sisältyy kysyvä liitepartikkeli -ko/-kö. Näin ollen väärin on myös virke ”en tiedä, että pitäisikö lähteä vai jäädä” ja oikein taas ”en tiedä, pitäisikö lähteä vai jäädä”.

On kyllä kiinnostavaa nähdä, miten kieli kehittyy tämänkin asian suhteen! Nähtäväksi jää, yleistyykö tämä että-sanan virheellinen käyttö entisestään.

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

  Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:

 1. Kolumbus

  Onneksi tällä kertaa ”pliisu” juttu, jonka selvittää helposti pelkästään harjaantuneella kielikorvalla. Ei tarvita pitkälle meneviä suomen kielen opintoja Jutan antaman ohjeen perimmäisen tarkoituksen ymmärtääkseen. Jatko-opinnot säästyvät myöhempään kertaan.

  Vastaa
  1. Avatar photo
   Jutta Posti
   Artikkelin kirjoittaja

   Suomen kieliopissa on onneksi myös helposti selitettäviä asioita, kuten tämä! 🙂

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.