Maaliskuun 2020 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Suomen kielen kolmannen persoonan imperatiivi näyttää tuottavan päänvaivaa monille. Se on siis se muoto, jolla ”käsketään” häntä/sitä tai heitä/niitä: Olkoon sitten niin! Tulkoot lisätyöt tänään!

Ongelmana näyttää olevan, tuleeko sanan loppuun n vai t. Jako on kuitenkin suomen kielioppisääntöjen mukaan periaatteessa helppo ja selvä. Jos kyseessä on yksikkö (hän/se), loppuun tulee n (esim. olkoon, tulkoon, menköön, jääköön). Jos taas käytetään monikkoa (he/ne), loppuun tulee t (esim. olkoot, tulkoot, menkööt, jääkööt).

Mutta silti tuntuu, että usein myös asiateksteissä näkee ännällistä monikkoa ja teellistä yksikköä. Se voi johtua osittain siitä, että kielioppisäännöstä on lupa poiketa tietyissä tilanteissa. Säännöstä poikkeamalla voi esimerkiksi korostaa omaa asennettaan, säädellä mielipiteensä jyrkkyyttä tai tehdä tekstiin muunlaisia sävyeroja.

Turvallisinta lienee kuitenkin pitäytyä suomen kieliopissa ja muistaa helppo nyrkkisääntö. Olkoon siis tämä kielivinkki ohjeena kolmannen persoonan imperatiivin käytöstä kaikille suomen kielestä kiinnostuneille! Ja kiinnostuneet olkoot tervetulleita tutustumaan Kieliluotsin kielivinkkeihin myös tulevaisuudessa!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.