Maaliskuun 2022 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 2

Suomessa numeroon ei lisätä taivutuspäätettä, jos sen sijamuoto näkyy viereisestä sanasta. Mutta jos taivutusmuoto pitää laittaa näkyviin, miksi kolmeatoista on 13:a ja neljäätoista 14:ää – mutta kolmeakymmentä 30:tä ja neljääkymmentä 40:tä? Mikä logiikka siinä on?

Numeroissa 11–19 on kaikissa sama loppuosa: -toista. Se on kaiken lisäksi taipumaton, eli ainoastaan lukusanan alkuosa taipuu: viidentoista, kahteentoista, kahdeksastatoista, kuudessatoista. Siksi numeroon liitettävä taivutuspäätekin käyttäytyy sanan alkuosan – eli taipuvan numeron – mukaan: 15:n, 12:een, 18:sta, 16:ssa. Sen sijaan ”-toista” jököttää aina lopussa muuttumattomana.

Myös kymmenluvuissa on kaikissa samanlainen loppu: -kymmentä. Se kuitenkin taipuu normaalisti: viidenkymmenen, kahteenkymmeneen, kahdeksastakymmenestä, kuudessakymmenessä. Tässä tapauksessa siis sanan molemmat osat taipuvat ja numeroon liitetään sijapääte loppuosan – eli kymmentä-sanan – mukaan: 50:n, 20:een, 80:stä, 60:ssä.

Kyllä siinä siis logiikka on. Pitää vain muistaa, että luvut 11:stä 19:ään käyttäytyvät eri tavalla kuin muut!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

  Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:

 1. Kolumbus, suomen kielen löytöretkeilijä

  Tuttu juttu. Ei muistaakseni opetettu koulussa. Oli pakko opetella aikamiehenä. Numeroiden taivutus oli osattava ammatin puolesta. Olin nuoruudessa urheilutoimittaja. Jutan opit olisivat olleet tarpeen nuorempana. Ei enää.

  Vastaa
  1. Avatar photo
   Jutta Posti
   Artikkelin kirjoittaja

   Kiva juttu, että asia on hallussa! 🙂

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.