Helmikuun 2022 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 2

Jos tulos on hyvä ja olet tyytyväinen, oletko tyytyväinen tulokseen vai tuloksesta? Kumpi on oikein? Vai mahdollisesti molemmat?

Muodoilla on selvä työnjako: Jos halutaan korostaa kohdetta, oikea vastaus on ”tyytyväinen tulokseen”. Mutta jos halutaan korostaa syytä, oikea vastaus onkin ”tyytyväinen tuloksesta”.

Selvemmin ero tulee näkyviin jonkin konkreettisemman asian kuin tuloksen yhteydessä. Oletetaanpa, että saat suklaalevyn. Voit olla ”tyytyväinen suklaalevyyn”: se sattuu olemaan juuri lempisuklaatasi! Tai sitten voit olla ”tyytyväinen suklaalevystä”: jippii, nyt saa herkutella (vaikka itse et ehkä olisi juuri kyseistä suklaata valinnutkaan)! On toki myös mahdollista, että nuo molemmat ajatukset kietoutuvat toisiinsa. Silloin voit olla tuplatyytyväinen ja käyttää kumpaa muotoa haluat!

Tyytyväisyys on ihmiselle tärkeää. Siksi myös sen ilmaiseminen on usein paikallaan. Toivotaan, että me kaikki voisimme olla tyytyväisiä tähänkin päivään – ja tästäkin päivästä!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

  Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:

 1. Kolumbus, suomen kielen löytöretkeilijä

  Moro Jutta!

  Nyt panit pahan. En osaa analysoida asiaa, vaikka olen seurannut suomen kielen kehitystä jo vuosisatoja, Agricolan ajoista lähtien. Vai olisiko niin, että asia on kovin yksinkertainen?

  Vastaa
  1. Avatar photo
   Jutta Posti
   Artikkelin kirjoittaja

   Asia on tosiaan periaatteessa yksinkertainen, mutta silti se voi välillä vaatia ylimääräistä pähkäilyä. ”Syyn” rajat kun ovat toisinaan hieman epäselvät.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.