Tammikuun 2022 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 2

Vinoviivalliset lyhenteet (kuten m/s ja €/h) herättävät usein tuskastumista, kun niitä pitäisi taivuttaa. Osaatko sinä kirjoittaa esimerkiksi ”nopeus laski 50 kilometriin tunnissa” käyttämällä lyhennettä km/h?

Tässä oikea vastaus: nopeus laski 50 km:iin/h.

Taivutuspääte liitetään lyhenteen ensimmäiseen osaan – ei koko lyhenteen loppuun, eikä myöskään sitä edeltävään numeroon. Sääntö on siis hyvin yksinkertainen ja helppo.

Usein silti näkee myös tapauksia, joissa kirjoittaja on päättänyt vähän oikoa ja jättää taivutuspäätteen laittamatta kokonaan. Tällöin on kuitenkin vaarana, että merkitys muuttuu. Esimerkiksi ”nopeus laski 50 km:iin/h” on käytännössä aivan eri asia kuin ”nopeus laski 50 km/h”.

Jos tuollaisia lyhenteitä käyttää, niitä taivuttaessaan kannattaakin ensin miettiä, miten lyhenne luetaan. Sen voi vaikka sanoa ääneen. Näin taivutuspääte on helpompi lisätä oikeaan kohtaan lyhennettä.

Hyviä talvipäiviä kaikille – siitä huolimatta, että tuulen nopeus voi talvimyrskyssä nousta jopa 30 m:iin/s!

Jutta Posti

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

  Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:

 1. Kolumbus, suomen kielen löytöretkeilijä

  Tässä ei ole mitään vaikeuskerrointa. Selvää pässinlihaa Kolumbuksellekin, vanhalle ”homekorvalle”.

  Liukkaita hiihtokelejä! Toivottavasti löytyy myös pitoa.

  Vastaa
  1. Jutta Posti
   Jutta Posti
   Artikkelin kirjoittaja

   Kiva kuulla, että lyhenteiden taivutus on hallussa! Nautitaan talvesta!

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.