Joulukuun 2021 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 2

Vuoden vaihtuessa yritykset luovat yleensä silmäyksen menneen vuoden talouslukuihin. Kun lukuja verrataan aiempien vuosien lukuihin, tekstissä vilahtelevat usein prosentit. Tällöin on hyvä pitää mielessä, milloin käytetään muotoa ”50 prosenttia” ja milloin taas ”50:tä prosenttia”.

Oikea kirjoitusmuoto riippuu siitä, miten esimerkkimme ”50 prosenttia” luetaan. Jos se luetaan ”viisikymmentä prosenttia”, se kirjoitetaan ”50 prosenttia”. Mutta jos se luetaan ”viittäkymmentä prosenttia”, oikea kirjoitusmuoto on ”50:tä prosenttia”.

Seuraavat esimerkit (etenkin, jos ne lukee ääneen) valaisevat asiaa: Tuloksemme kasvoi 20 prosenttia viime vuodesta. Kasvu koski 70:tä prosenttia tuotteistamme.

Huomaa myös, että lukusanaan täytyy usein lisätä taivutuspääte kielteisissä lauseissa: Kasvu ei kuitenkaan ylittänyt 30:tä prosenttia, joka oli kunnianhimoinen tavoitteemme. Emme saavuttaneet edes 25:tä prosenttia.

Yleinen sääntöhän kyllä on, että lukusanaan ei lisätä päätettä, jos lukusana on samassa muodossa kuin sen jäljessä oleva sana. Mutta prosenttia-sanasta ei voi päätellä, missä muodossa lukusanan on tarkoitus olla. ”Prosenttia” kun on lukusanan jälkeen partitiivissa myös silloin, kun lukusana on perusmuodossa.

Sääntö on kuitenkin periaatteessa helppo: jos lukusanassa kuuluu olla partitiivi, lukusanaan tulee liittää pääte ennen prosentti-sanaa – muulloin ei. Ja jos edes 30 prosenttia teistä lukijoista painaa tämän säännön mieleensä, olen siitä iloinen.

Kieliluotsi kiittää kuluneesta vuodesta ja toivottaa kaikille oikein mukavaa joulun aikaa!

Kuvateksti: Kuvassa on tinasotilas kahden valaistun ikkunan välissä.

Jutta Posti

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

  Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:

 1. Kolumbus, suomen kielen löytöretkeilijä

  Sorry Jutta! En oikein ymmärtänyt, vaikka prosentit oli kielivinkissä juurta jaksain selvitetty. Vika oli tällä kertaa lukijassa, ei Kieliluotsin kielivinkissä.

  Toivotan Hyvää loppuvuotta Kieliluotsille ja erityisesti Jutalle hyvistä neuvoista, joista tällaisen konkarinkin on syytä ottaa opiksi.

  Kiitos, että olen saanut olla mukana kommentoimassa Kieliluotsin kielivinkkejä.

  Vastaa
  1. Jutta Posti
   Jutta Posti
   Artikkelin kirjoittaja

   Hyvää alkanutta vuotta myös sinulle Kolumbus! Ja kiitos kaikista kirjoittamistasi kommenteista! Toivottavasti jatkat Kieliluotsin lokikirjan lukemista ja kommentoimista myös jatkossa. On aina mielenkiintoista saada tietää, millaisia ajatuksia tekstini herättävät.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.