Marraskuun 2020 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 2

Osaatko heti sanoa, kumpi on oikein: ”valtaosa työntekijöistä tekee etätöitä” vai ”valtaosa työntekijöistä tekevät etätöitä”? Tuleeko verbi tällaisissa tapauksissa yksikköön vai monikkoon?

Oikea vastaus on ”valtaosa työntekijöistä tekee etätöitä”. Nyrkkisääntö on selvä: verbi on aina yksikössä tällaisessa ilmaisussa, jossa osa jostakin kokonaisuudesta tekee jotakin.

Sekavuutta aiheuttavia piirteitä asiassa kuitenkin piisaa: Kokonaisuutta ilmaiseva sana (työntekijöistä) on yleensä monikossa mutta osaa ilmaiseva sana (valtaosa) yleensä yksikössä. Ja vaikka tuo osaa ilmaiseva sana onkin yksikössä, sen merkitys on silti monikollinen (”valtaosa työntekijöistä” on käytännössä aina enemmän kuin yksi). Jotta asia ei olisi liian helppo, joskus kokonaisuutta ilmaiseva sana voi kuitenkin olla yksikössä mutta osaa ilmaiseva sana monikossa, kuten ilmaisussa ”puolet henkilökunnasta”.

Luulenpa kyllä, että suurin osa – tai ainakin puolet – teistä lukijoista kyllä varmasti tiesikin tämän säännön jo ennestään…

Jutta Posti

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

  Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:

 1. Kolumbus

  Luotan kielikorvaani!

  Jutan kysymyksenasetteluun oli helppo vastata. Olen elämäni varrella lukenut ja kirjoittanut tekstiä sen verran paljon, että kielikorvani kertoo oikean vastauksen. Luotin tälläkin kertaa ensi tuntemukseeni, joka pettää hyvin harvoin – jos koskaan. Useimmiten olen oikeassa. Jutallakin on kielikorvaa kertoessaan oikean vastauksen – ”valtaosa työntekijöistä tekee etätöitä”.

  Vastaa
  1. Jutta Posti
   Jutta Posti
   Artikkelin kirjoittaja

   Kiva kuulla, että kielikorvasi on kunnossa! 🙂

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme. Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty.