Lokakuun 2020 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 2

Tiedätkö, mikä seuraavista on oikein: sinun tekemä työ, sinun tekemäsi työ vai sinun tekemä työsi? Kaikkia kyllä näkee nykyään jopa asiateksteissä, mutta vain yksi niistä on oikein.

Oikea vastaus on ”sinun tekemäsi työ”. Oikein olisi myös ”tekemäsi työ” ilman persoonapronominia. Näissä molemmissa oikeissa vaihtoehdoissa on omistusliite (-si), ja se on myös oikeassa sanassa.

Tarkempi kieliopillinen selvitys tulee tässä: Kun tekijänä on persoonapronomini (minä, sinä, hän, me, te tai he), agenttipartisiippiin (-ma-/-mä-loppuinen sana) tulee aina liittää persoonapronominia vastaava omistusliite eli possessiivisuffiksi (‑ni, ‑si, ‑nsa, ‑mme, ‑nne tai ‑nsa). Possessiivisuffiksia ei kuitenkaan koskaan liitetä objektiin (tässä tapauksessa ”työ”).

Mutta jos tekijänä on joku muu kuin persoonapronomini, possessiivisuffiksia ei käytetä missään sanassa. Silloin ainoa vaihtoehto on ”isän/tädin/Pekan/Marjatan jne. tekemä työ”. (Tai toki tekijä voi olla ”veljeni/kaverini/lapseni/äitini jne. – siinä possessiivisuffiksi on luonnollisesti sallittu.) Tuota rakennetta käytettäessä kannattaa siis aina muistaa tämä kirjoittamani kielivinkki!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

    Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:

  1. Kolumbus

    Ärsyttävää!

    Jutta on oikealla asialla possessiivisuffiksin käytön suhteen. Ärsyttää sanomalehden lukijaa, kun jopa toimittajaksi itseään kutsuvat jättävät kantasanan perästä possessiivisuffiksin pois. Tapahtuuko se kiireessä vai osaamattomuutta, en osaa sanoa? Tekisi mieli olla tilaamatta lehteä, jonka toimitushenkilökunnalta suomen kielen alkeet ovat niin pahasti hukassa, että possessiivisuffiksin käyttäminen unohtuu. Ehkä olen niin laiska, etten saa tilaustani peruttua. Tai sitten haluan vain ”ruoskia” itseäni.

    Vastaa
    1. Avatar photo
      Jutta Posti
      Artikkelin kirjoittaja

      Kiitos kommentistasi! Nykyisin puhekieli tuntuu tosiaan usein tunkeutuvan myös ihan asiateksteihin. Sanomalehti ja muutkin asialehdet ovat minunkin mielestäni sellaisia, että niitä lukiessa olettaisi saavansa nauttia kieliopillisesti hyvästä tekstistä. Valitettavasti asia ei kuitenkaan aina ole näin. Toivotaan, että toimittajat ryhdistäytyvät!

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.