Suomen kieli juhlii

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 1

Suomen lippu liehuu tänään 9.4. lipputangoissa, mutta luultavasti harva tietää, minkä vuoksi. Tänään on kuitenkin aihetta juhlaan: on suomen kielen päivä! Suomen kielen päivä tuli kalentereihin jo vuonna 1978, mutta siihen ei ole koskaan liittynyt mitään erityispiirteitä liputtamisen lisäksi. Suomen kielen päivänä ei pidetä yleensä minkäänlaisia juhlia, eikä silloin syödä mitään erityisiä leivoksia. Se on kuin mikä tahansa muu päivä, vaikka aihetta juhlaan kyllä olisi.

Mikael Agricola – suomen kielen isä

Millä perusteella suomen kieltä juhlistetaan juuri huhtikuun 9. päivänä? Siihenkin on selitys: 9.4. on tunnettu jo 1960-luvulta asti Agricolan päivänä, ja Mikael Agricolaahan tituleerataan suomen kielen isäksi. Yleensä suurmiesten kunniaksi vietettävä päivä on suurmiehen syntymäpäivä, mutta valitettavasti Agricolan tarkkaa syntymäpäivää ei tiedetä. Niinpä Agricolaa juhlitaan hänen kuolinpäivänään. Hauska sattuma on, että 9.4. sattuu olemaan myös toisen suomalaisen kielimiehen, Elias Lönnrotin, syntymäpäivä!

Testaa suomen kielen taitosi

Ilta-Sanomat on julkaissut suomen kielen päivän kunniaksi hauskan suomen kielen testin. Siinä voi kokeilla, mihin omat suomen kielen taidot riittävät. Testin voi halutessaan tehdä moneen kertaan, jolloin saa laajemman kuvan kielitaidostaan. Yksi testikerta sisältää vain 10 kysymystä, mutta kysymykset vaihtelevat eri kerroilla. Testi on hauska ja nopea tapa juhlistaa suomen kielen päivää ja samalla tarkistaa oman kielitaitonsa taso!

Tänään juhlitaan!

Vielä meillä ei ole suomen kielen päivän leivosta, mutta onneksi päivää voi juhlia muutenkin. Tänään voimme lukea vaikkapa sellaista suomenkielistä kirjallisuutta, jossa kielen kauneus ja/tai nokkeluus tulevat hyvin esille, esimerkiksi runoja. Voimme tänään myös kiinnittää erityistä huomiota kirjoittamaamme suomen kieleen ja tuplavarmistaa sen olevan kieliopin mukaista. Suomen kieli kyllä ansaitsee juhlapäivänsä kerran vuodessa!

Suomen lippu liehuu suomen kielen päivänä

Kieliluotsi toivottaa hyvää suomen kielen päivää kaikille!

Jutta Posti

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

    Lokikirjoitukseen on jätetty yksi kommentti:

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.