Pääsiäisherkut mämmi ja pasha vievät kielen mennessään

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Kevään suurin juhla, pääsi­äinen, koittaa joka vuosi kevät­­päivän­tasausta seuraavan täyden­kuun jälkei­senä sunnun­taina. Pääsiäi­senä syödään yleensä monen­laisia erikois­herkkuja, joista Suomessa suosi­tuimmat ovat mämmi ja pasha. Toki pääsiäi­senä kuluu myös suklaata ja kanan­munia, mutta niitä syödään muutenkin ympäri vuoden. Siksi mämmi ja pasha ansait­sevat erityis­huomion myös minulta kieli­asian­tuntijana tähän aikaan vuodesta.

Mämmi-sana luultavasti omaperäinen

MämmiMämmi on valmistettu imellyttämällä vedestä, maltaista ja ruisjauhoista. Se on suomalainen perinneruoka, jota on syöty kaikkialla maassamme jo vuosikymmeniä, etenkin pääsiäisen aikoihin. Hämeessä mämmiä on perinteisesti käytetty myös matkaeväänä.

Sanana mämmi on ikivanha, ja sen oletetaankin kuuluvan suomen vanhaan, omaperäiseen sanastoon. Sanalle löytyy vastineita myös suomen lähisukukielistä (kuten vatjasta ja karjalasta) sekä lähimmästä etäsukukielestä saamesta. Ei ole kuitenkaan aivan varmaa, onko sana omaperäinen; sen on myös ehdotettu olevan germaaninen lainasana, mikä ei kuitenkaan ole kovin todennäköistä. Sana on lainattu suomesta myös ruotsin kieleen muodossa memma silloin, kun mämmiä alettiin viedä Suomesta Ruotsiin.

Pasha-sana tulee venäjästä

PashaPasha sisältää rahkaa, kermaa, sokeria, kananmunia ja voita sekä yleensä myös mantelirouhetta, kuivattuja hedelmiä, rusinoita, sukaatteja ja sitruunaa. Se on alun perin ortodoksien pääsiäisherkku, joka on tullut Suomeen Venäjältä ortodoksisen uskonnon myötä ja levinnyt vähitellen koko maahan.

Herkun nimi pasha on alun perin venäjää ja tarkoittaa pääsiäistä. Sen kuulee valitettavan usein äännettävän väärin, suhuässällä, vaikka ei kai se ihme ole: suomalaisille tutussa englannin kielessä sh äännetään yleensä suhuässänä, samoin kuin vastaava kirjainyhdistelmä pashantapaisessa, japaninkielisessä sanassa sushi. Pashan tapauksessa kyseessä ovat kuitenkin tavallinen suomalainen ässä ja hoo, joten pasha on ihan pasha vain, ilman mitään suhuhienouksia.

Valitse puolesi

Pääsiäisenä mässäillään sekä mämmillä että pashalla, mutta joskus on pakko valita puolensa. Kumpi kiehtoo makunystyröitä enemmän, perinteinen suomalainen mustanpuhuva mämmi vai idästä meille kulkeutunut aurinkoinen pasha? Fennomaanisuudestani huolimatta minä valitsen jälkimmäisen, ainakin jos mämmin kanssa ei ole tarjolla jäätelöä! Herkullista pääsiäistä!

Kieliluotsin pääsiäiskana

Kieliluotsi toivottaa hyvää pääsiäistä kaikille!

Jutta Posti

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.