Syyskuun 2021 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 2

Tiedätkö, kumpi on oikein: ”raportti pitää olla valmis tunnin päästä” vai ”raportin pitää olla valmis tunnin päästä”? Yllättävän moni ei tiedä tai luulee, ettei sillä ole väliä.

Oikea vastaus on jälkimmäinen: ”raportin pitää olla valmis tunnin päästä”.

Asia hahmottuu helpommin, jos vaihtaa raportti-sanan tilalle sinä-sanan: ”sinä pitää olla valmis tunnin päästä” kuulostaa heti väärältä kielikorvankin mielestä. Oikea muoto on siis ”sinun pitää olla valmis tunnin päästä”.

Ja sama sääntö pätee, jos pitää-verbin tilalle vaihtaa täytyä- tai tulla-verbin: ”raportin täytyy/tulee olla valmis tunnin päästä” on oikein, ”raportti täytyy/tulee olla valmis tunnin päästä” taas väärin.

Lisäksi sama koskee ”on oltava” -rakennetta. ”Raportin on oltava valmis tunnin päästä” on oikea vaihtoehto, vaikka usein näkee myös muotoa ”raportti on oltava valmis tunnin päästä”. Eihän kukaan natiivi sano: ”sinä on oltava valmis tunnin päästä”. Ei, vaan ”sinun on oltava valmis tunnin päästä”.

Toisin sanoen sen, johon määräys kohdistuu, pitää aina olla genetiivissä. Tämän asian kanssa kirjoittajan täytyy vain olla tarkkana. Lisäksi kielikorvan on oltava iskussa!

Jutta Posti

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

  Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:

 1. Kolumbus

  Tämän kertainen tehtävä hoitui pelkällä korvakuulolla sen enempää ponnistelematta. Oli ilahduttavaa havaita, että lapsena paleltunut kielikorva oli säilyttänyt ainakin osittain toimintakykynsä. ”Peace of cake”, sanoisi engelsmanni.

  Vastaa
  1. Jutta Posti
   Jutta Posti
   Artikkelin kirjoittaja

   Kiva kuulla! 🙂

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.