Tammikuun 2021 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 2

”Myös” on simppeli sana. Sen sijoittaminen lauseeseen vaatii kuitenkin usein harkintaa, jotta lauseelle saadaan oikea merkitys.

Pureudutaan asiaan tarkemmin lauseen ”meidän firmassamme toimitaan yleisten käytäntöjen mukaisesti” avulla.

Tapaus 1:Myös meidän firmassamme toimitaan yleisten käytäntöjen mukaisesti.” = Suuressa osassa firmoja toimitaan yleisten käytäntöjen mukaisesti, eikä meidänkään firmamme ole poikkeus.

Tapaus 2:Meidän firmassamme myös toimitaan yleisten käytäntöjen mukaisesti.” = Meidän firmassamme tehdään yleisten käytäntöjen mukaisesti jotakin muutakin kuin toimitaan. Esimerkiksi firmassamme myös ajatellaan yleisten käytäntöjen mukaisesti.

Tapaus 3:Meidän firmassamme toimitaan myös yleisten käytäntöjen mukaisesti.” = Meidän firmassamme on myös omia toimintatapoja, jotka eivät ole yleisten käytäntöjen mukaisia. Mutta firmassamme kyllä noudatetaan myös yleisten käytäntöjen mukaisia toimintatapoja.

Myös-sanan paikalla siis on kuin onkin väliä. Myös-sana sijoitetaan lauseeseen yleensä juuri ennen sanaa tai sanayhdistelmää, johon viitataan. Yleisin virhe lienee, että myös-sanaa ei uskalleta laittaa lauseen alkuun (tapaus 1). Kannattaa kuitenkin muistaa, että suomen kielessä lause voi ihan hyvin alkaa myös myös-sanalla!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

  Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:

 1. Kolumbus

  Miksi tehdä myös-sanan käytöstä ”taidetta”, kun asia hoituu kielikorvallakin. Tosin kielikorva paleltui jo lapsena – silloin kun talvet olivat vielä talvia. Samalla kertaa paleltui myös nuottikorva. Silti porskutetaan yhä korvakuulolla ja joskus pelkän intiution varassa. Vaarallista peliä. Joku varoittaisi, ettei suomen kielellä pidä leikkiä!

  Vastaa
  1. Avatar photo
   Jutta Posti
   Artikkelin kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Kielikorvasta on kyllä hyötyä, jos se vain on kunnossa. Mutta jos kielikorva on päässyt ”vaikuttumaan”, myös-sana ei välttämättä aina löydä oikeaa paikkaansa. Ja silloinhan lauseen merkitys voi muuttua oleellisestikin, kuten lokikirjoituksen esimerkeistä näemme.

   Onneksi tämä talvi tuntuu tällä hetkellä kuitenkin olevan varsin perinteinen – toivottavasti myös kielikorvan suhteen!

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.