Kielten vaihto opettaa

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Internet on avannut monia uusia mahdollisuuksia kielten opiskeluun. Sieltä löytyy jos jonkinlaista materiaalia kielten itseopiskeluun sähköisistä sanakirjoista ja käännöstyökaluista interaktiivisiin harjoitustehtäviin ja opetusvideoihin. Itseopiskelun lisäksi on tärkeää päästä kommunikoimaan oikeiden, mieluiten opiskeltavaa kieltä äidinkielenään puhuvien ihmisten kanssa.

Jo aikana ennen Internetiä harrastettiin niin sanottua kielten vaihtoa (language exchange), jossa äidinkielenään eri kieltä puhuvat ihmiset kommunikoivat keskenään ja oppivat samalla toistensa kieltä. Kommunikointi tapahtui yleensä perinteisen postin välityksellä, kasvotusten kahden ihmisen välillä tai pienryhmissä. Samoja menetelmiä käytetään vielä tänäkin päivänä, mutta kielten vaihto on siirtynyt yhä enemmän Internetiin.

Kommunikointi opiskeltavalla kielellä ilman kieltenvaihtopalveluja

Internetistä löytää ilman varsinaisia kieltenvaihtopalvelujakin varsin helposti ihmisiä, joiden kanssa voi kommunikoida opiskeltavalla kielellä esimerkiksi sähköpostin, pikaviestinten ja sosiaalisen median kautta.

Jos uuden kielen opiskelu on aloitettu vasta äskettäin eikä kielitaito ole vielä ehtinyt kehittyä kovin hyväksi, kommunikointi ”satunnaisesti” löydetyn ihmisen kanssa voi kuitenkin olla haastavaa. Tuskin hänen mielenkiintonsa kommunikoinnin jatkamiseen edes pysyy kovinkaan kauan yllä, jos toisen osapuolen kirjoittamasta ja/tai puhumasta kielestä ei saa puoliakaan selvää. Ja harvoin ihmisillä myöskään on aikaa ja kiinnostusta alkaa opettaa kieltään ventovieraalle, elleivät he itse hyödy siitä jollakin tavalla.

Kielten vaihto kannattaa

Kielten vaihto kannattaaKielten vaihto sen sijaan on aitoa kanssakäymistä, josta molemmat osapuolet hyötyvät. Siinä molemmilla on sama intressi – oppia ja kehittää kielitaitoaan toisen avustuksella ja saada samalla ilon tunteita päästessään opettamaan omaa äidinkieltään toiselle ihmiselle.

Tämä onkin yksi kielten vaihdon merkittävistä eduista: kun lähtökohdat ovat molempien osapuolten tiedossa ja tavoitteet vähintäänkin samansuuntaiset, molemmat kielenopiskelijat voivat keskittyä täysipainoisesti vieraan kielen opiskeluun ja kielikaveruudesta voi tulla hyvinkin pitkäaikaista.

Uusien kielten oppimisen lisäksi kielten vaihto tarjoaa oivan mahdollisuuden oppia uutta myös muista kulttuureista ja saada uusia tuttavuuksia/ystäviä eri puolilta maailmaa.

Kieltenvaihtopalvelut helpottavat kielikumppanin löytämistä

Internetissä on lukuisia kielten vaihtoon keskittyneitä sivustoja. Osa niistä on ilmaisia, ja osassa tietyt toiminnot ovat maksullisia. Kaikkien sivustojen perusajatus on hyvin samanlainen, mutta niiden tarjoamat ominaisuudet eroavat jonkin verran toisistaan.

Jokaisen palvelun käyttäminen edellyttää yleensä joka tapauksessa oman profiilin luomista. Omaan profiiliin määritellään omien perustietojen lisäksi muun muassa yksi tai useampi opetettava kieli, yksi tai useampi opiskeltava kieli sekä halutut kommunikointitavat.

Lisäksi profiiliin laitetaan yleensä näkyviin kuvaus itsestä, omasta kieliosaamisesta ja omista kielten opiskeluun liittyvistä tavoitteista. Kun oma profiili on luotu, palvelusta voi alkaa etsiä itselleen sopivia kielikumppaneita ja myös potentiaaliset kielikumppanit voivat ottaa yhteyttä sinuun.

Sopivaa kielikaveria etsiessä kannattaa kiinnittää huomiota profiileissa mainittujen kielten lisäksi siihen, että kielikumppanin kielitaito (sekä opetettava että opiskeltava kieli) on mielestäsi sopivalla tasolla. Joissakin palveluissa käyttäjä voi nimittäin itse määrittää profiiliinsa, kuinka hyvin osaa tiettyä kieltä.

On myös hyvä pitää mielessä, etteivät kaikki välttämättä puhu tiettyä kieltä äidinkielenään, vaikka he olisivatkin maininneet osaavansa kyseistä kieltä. Kun sopiva kielikaveri löytyy, häneen otetaan tavallisesti yhteyttä yksityisviestillä.

Kielten opiskelu kieltenvaihtopalveluiden avulla

Itse kielten opiskelu tapahtuu kielikavereiden keskenään parhaaksi katsomalla tavalla. Jos on tarvetta harjoitella opiskeltavan kielen kirjoittamista tai luetun ymmärtämistä, sähköpostiviestit ja pikaviestinsovellukset sekä useimpien palveluiden tarjoamat yksityisviestit ja tekstichatit ovat varteenotettavia vaihtoehtoja.

Sähköpostiviestit ja yksityisviestit ovat luonnollisesti omimmillaan silloin, kun tekstejä haluaa kirjoittaa ja lukea rauhassa. Jos taas on tarvetta opiskella tekstin kirjoittamista ja luetun ymmärtämistä reaaliajassa, pikaviestinsovellukset ja tekstichatit ovat sopivia vaihtoehtoja.

Tekstichatteihin voi mennä sisään ja alkaa keskustella chatissa paikalla olevien ihmisten kanssa julkisesti tai yksityisesti. Tekstichateissa saattaa palvelusta riippuen olla myös kullekin kielelle omia chattihuoneita, joissa kaikki huoneessa olevat ihmiset voivat vaihtaa viestejä keskenään.

Puhumista, ääntämistä ja kuullunymmärtämistaitoja harjoiteltaessa parhaita vaihtoehtoja puolestaan ovat pikaviestinsovellukset ja joihinkin kieltenvaihtopalveluihin integroidut puhechatit, joihin voi mennä sisään ja alkaa keskustella chatissa paikalla olevien ihmisten kanssa yksityisesti. Tai voihan olla niin hyvä tuuri, että sopiva kielikumppani löytyy samasta kaupungista tai tulevasta matkakohteesta, jolloin kielten vaihto voi onnistua myös kasvotusten.

Kieltenvaihtopalvelut syynissä

Olen itse vuosien varrella kokeillut kolmea kielten vaihtoon keskittynyttä palvelua: SharedTalkia, My Language Exchangea ja Conversation Exchangea. Seuraavassa esittelen lyhyesti kunkin palvelun tarjoamia ominaisuuksia sekä listaan palvelujen etuja ja heikkouksia.

Palveluiden ominaisuuksien kuvauksissa olen käyttänyt lähteinä kunkin sivuston tarjoamia tietoja ja itse tekemiäni havaintoja palveluja käyttäessäni. Haluan korostaa, että listaamani palveluiden edut ja haitat pohjautuvat vain omiin kokemuksiini ja ovat ainakin osittain makuasioita. Uskon kuitenkin, että te lukijat saatte arvioinneista vähintäänkin hyviä vinkkejä.

1. SharedTalk

SharedTalk

SharedTalk-palvelu tarjoaa myös online-teksti- ja puhechatin.

SharedTalk (www.sharedtalk.com) on Rosetta Stone -nimisen yrityksen tarjoama, täysin ilmainen kieltenvaihtopalvelu. Sen käyttäminen ei edellytä erillisen sovelluksen asentamista tietokoneelle, sillä palvelu toimii suoraan selaimen kautta – tosin koneelle täytyy olla asennettu Flash Player -sovellus.

Palvelun sivustoa voi käyttää 10 kielellä, kuten englanniksi, ranskaksi, espanjaksi ja venäjäksi. Palvelusta voi etsiä kielikumppaneita erilaisia hakukriteerejä käyttämällä ja muiden käyttäjien profiileihin tutustumalla. Kun sopiva kielikumppani löytyy, palveluun rekisteröitynyt käyttäjä voi lisätä hänet verkostoonsa ja ottaa häneen yhteyttä yksityisviestillä.

Palveluun rekisteröityneet käyttäjät saavat käyttöönsä myös oman postilaatikon, jonka kautta voi lähettää viestejä muille palvelun käyttäjille sekä vastaanottaa muiden lähettämiä viestejä. Palvelusta löytyvät myös online-teksti- ja puhechatti, joiden kautta käyttäjät voivat kommunikoida reaaliajassa keskenään.

Tekstichatissa voi keskustella joko yksityisesti haluamansa henkilön kanssa tai sitten julkisesti, jolloin lähetetyt viestit ovat kaikkien chatissa paikalla olevien käyttäjien nähtävissä. Lisäksi tekstichatista löytyy chattihuoneita eri kielille/kielipareille.

SharedTalkin plussat:
Peukku ylös

 • palvelun käyttäminen on ilmaista
 • palvelulla on runsaasti käyttäjiä eri puolilla maailmaa, ja heitä tulee koko ajan lisää, joten edustettuina ovat todella monet kielet
 • palveluun integroidut teksti- ja puhechatti ovat kerrassaan mainioita omaisuuksia kielten opiskeluun, ja niissä on poikkeuksetta varsin runsaasti käyttäjiä paikalla
 • palvelu on luotettava ja erittäin selkeä sekä toimii pääosin hyvin
 • ylläpito poistaa (tai ainakin väittää poistavansa) säännöllisesti palvelusta pitkään käyttämättöminä olleita profiileja, minkä ansiosta palvelu sisältää pääsääntöisesti vain aktiivisia käyttäjiä.

SharedTalkin miinukset:
Peukku alas

 • puhechatissa on toisinaan hieman huono äänenlaatu, pääsääntöisesti kuitenkin hyvä
 • palvelu pyörii Flash Playerillä, joka toimii välillä (onneksi kuitenkin melko harvoin) hieman epävakaasti.

2. My Language Exchange

My Language Exchange

My Language Exchange -palvelu tarjoaa laajan kieliverkoston.

My Language Exchange (www.mylanguageexchange.com) on Helene Cormierin ja Dan Yuenin kehittämä, vuonna 2000 perustettu kieltenvaihtopalvelu. Palvelu toimii perusperiaatteeltaan samaan tapaan kuin vastaavat palvelut yleensäkin: ensin palveluun luodaan oma profiili ja sitten sieltä voi alkaa etsiä itselleen sopivia kielikumppaneita erilaisia hakukriteerejä käyttämällä ja muiden käyttäjien profiileihin tutustumalla.

Kun sopiva kielikaveri löytyy, hänelle voi lähettää joko tervehdyksen (jonka yhteyteen ei voi itse kirjoittaa varsinaista tekstisisältöä vaan joka ilmaisee vain tervehdyksen lähettäjän olevan kiinnostunut alkamaan kieltenvaihtoon ko. käyttäjän kanssa) tai sähköpostia.

Palvelusta löytyy myös tekstichatti, jossa käyttäjien kanssa voi kirjoitella reaaliajassa, sekä keskustelupalsta, jossa voi keskustella kielten opiskeluun liittyvistä asioista. Lisäksi palvelusta löytyy muun muassa sanapelejä, vinkkejä keskusteluaiheiksi muiden käyttäjien kanssa, muistikirja oppimiensa sanojen tallentamiseksi muistiin sekä käyttäjien eri kielille kääntämiä yleisiä sanoja ja sanontoja.

Palvelu toimii selaimessa, eikä sen käyttämiseksi tarvitse asentaa erillistä sovellusta. Sivustoa voi käyttää yhdeksällä eri kielellä, kuten englanniksi, ranskaksi, espanjaksi ja saksaksi.

Palvelussa on kaksi jäsentasoa: tavallinen jäsen ja kultajäsen. Palvelun käyttäminen tavallisena jäsenenä on ilmaista mutta sisältää joitakin rajoituksia suhteessa kultajäseneen. Tavallinen jäsen voi luoda oman profiilin ja muokata sitä, lähettää tervehdyksiä (mutta ei varsinaisia viestejä) muille palveluun rekisteröityneille käyttäjille, vastata kultajäsenten lähettämiin sähköposti- ja tekstichattiviesteihin, lukea keskustelufoorumia ja osallistua keskusteluihin, pelata sanapelejä sekä tallentaa oppimiaan sanoja ja fraaseja.

Kultajäsen saa käyttöönsä kaikki samat ominaisuudet, ja niiden lisäksi hän voi lähettää sähköposti- ja tekstichattiviestejä kaikille palvelun käyttäjille. Kultajäsenyys maksaa 6 USD yhdeltä kuukaudelta, 12 USD kolmelta kuukaudelta ja 24 USD yhdeltä vuodelta.

My Language Exchangen plussat:

Peukku ylös

 • palvelulla on yli miljoona käyttäjää noin 130 maassa, ja palvelun kautta voi harjoitella noin 115 kieltä
 • kultajäsenenä pääsee helposti kommunikoimaan eri puolilla maailmaa asuvien ihmisten kanssa ja opettelemaan haluamaansa kieltä.

My Language Exchangen miinukset:

Peukku alas

 • palvelun sivusto on hieman sekava ja vanhahtava
 • palvelusta ei saa kovinkaan paljon hyötyä tavallisena jäsenenä; vain maksavana kultajäsenenä voi lähettää sähköposti- ja tekstichattiviestejä muille palvelun käyttäjille
 • palveluun integroidussa tekstichatissa ei ole yleensä kovinkaan paljon käyttäjiä
 • palvelu ei itsessään sisällä puhechattia
 • palvelussa on melko paljon vanhoja ja pitkään käyttämättöminä olleita profiileja.

3. Conversation Exchange

Conversation Exchange

Conversation Exchange -palvelu on todella selkeä ja helppokäyttöinen.

Conversation Exchange (www.conversationexchange.com) on kielten vaihtoon erikoistunut sivusto. Se ei itsessään sisällä juuri mitään varsinaisia välineitä kielten opiskeluun mutta tarjoaa kieltenopiskelijoille paikan, josta he voivat löytää helposti itselleen sopivia kielikumppaneita.

Tämäkin palvelu toimii perusperiaatteeltaan samaan tapaan kuin muut vastaavat palvelut: ensin luodaan oma profiili, minkä jälkeen voidaan alkaa etsiä omaan tilanteeseen sopivaa kielikaveria eri hakukriteereillä. Varsinainen kielten opiskelu tapahtuu kielikumppaneiden keskenään parhaaksi katsomalla tavalla, kuten sähköpostitse, pikaviestinsovelluksella tai kasvotusten.

Palvelun käyttäminen on täysin ilmaista, mutta sivusto tarjoaa myös mahdollisuuden lahjoitusten tekemiseen. Sivustolta löytyy myös hieman opetusmateriaalia ja vinkkejä kielten opiskeluun. Palvelun tarkkaa käyttäjämäärää ei ole saatavissa, mutta se sisältää joka tapauksessa varsin kattavan määrän käyttäjiä eri maista, joten myös hyvin monet kielet ovat edustettuina.

Palvelun käyttäminen ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista tietokoneeseen, vaan se toimii pelkällä Internet-selaimella. Sivustoa voi käyttää neljällä eri kielellä: englanniksi, ranskaksi, espanjaksi ja italiaksi.

Conversation Exchangen plussat:

Peukku ylös

 • todella selkeä ja helppokäyttöinen sivusto
 • ilmainen
 • sisältää varsin kattavan määrän käyttäjiä eri maista, joskaan ei varmaan ihan niin suurta määrää kuin SharedTalk ja My Language Exchange.

Conversation Exchangen miinukset:

Peukku alas

 • ei sisällä itsessään juuri mitään varsinaisia kieltenopiskeluvälineitä, kuten teksti- tai puhechattia.

Mitä kieltenvaihtopalvelua kannattaisi käyttää?

Mikä kieltenvaihtopalvelu?Kaikki kolme edellä esittelemääni kieltenvaihtopalvelua ovat kokeilemisen arvoisia. Vaikka kaikkien palveluiden perusajatus on hyvin samankaltainen, niiden ominaisuudet eroavat jonkin verran toisistaan.

Jos online-teksti- ja puhechatti ovat tärkeitä ominaisuuksia, SharedTalk on mielestäni ainoa järkevä vaihtoehto näistä kolmesta palvelusta. Jos tarkoituksena on opiskella harvinaisempia kieliä, kannattaa ehdottomasti tutustua kattavan kieliyhteisön sisältämään My Language Exchangeen. Jos taas palvelun ilmaisuus ja helppokäyttöisyys ovat ratkaisevia tekijöitä, SharedTalk ja Conversation Exchange ovat näistä kolmesta palvelusta parhaita vaihtoehtoja.

Käytän itse nykyään lähinnä SharedTalkia sen hyvien ominaisuuksien, kattavan kieliyhteisön ja helppokäyttöisyyden vuoksi. Pidän erityisen paljon palveluun integroiduista online-teksti- ja puhechatista, joissa voin jutella kenen tahansa ”ventovieraan” ihmisen kanssa juuri silloin, kun se minulle itselleni parhaiten sopii.

Chateissa on myös se kiva puoli, että siellä tulee juteltua lähes aina eri ihmisten kanssa, minkä ansiosta luetun- ja kuullunymmärtämistaito kehittyy kuin huomaamatta ja erilaisia aksentteja ja murteita on helpompi ymmärtää. Samalla eri kulttuureista saa paljon uutta, mielenkiintoista tietoa, jota ei koskaan voisi oppia kirjoista tai perinteisillä oppitunneilla.

Kielten vaihto – mukava tapa oppia

Kielten vaihto Internetin välityksellä sopii hyvin kielitaidoltaan kaiken tasoisille ihmisille. On vain löydettävä itselleen sellaisia kielikumppaneita, jotka sopivat omaan tilanteeseen hyvin.

Alkaessaan käyttää kieltenvaihtopalveluja on kuitenkin syytä muistaa, ettei kyse ole vain oman kielitaidon kehittämisestä – samalla tarkoituksena on opettaa joko omaa äidinkieltään tai muuta hallitsemaansa kieltä kielikumppanilleen. Kielen opettaminen on usein palkitsevaa, mutta toisinaan se myös vaatii paljon kärsivällisyyttä opettajalta. Oikea asenne sekä sopiva yhdistelmä malttia ja innostuneisuutta takaavat tässäkin tapauksessa hyvän lopputuloksen.

Voin varauksetta suositella kieltenvaihtopalveluja kaikille niille, jotka haluavat opiskella uutta kieltä, kehittää vieraiden kielten taitoaan, tutustua uusiin kulttuureihin ja kenties löytää uusia tuttavuuksia/ystäviä eri puolilta maailmaa.

Kielten vaihto

Kielten vaihto on oiva tapa oppia kieliä ja kulttuureja.

Jutta Posti

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.