Lokakuun 2018 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Voiko sanoja ”eräs ja ”yksi” käyttää toistensa synonyymeina? Onko lause ”eräs mahdollisuus on pitää kokous täällä” kieliopillisesti yhtä hyvä kuin ”yksi mahdollisuus on pitää kokous täällä”? Ei ihan, jos halutaan olla tarkkoja.

Vanhan periaatteen mukaan eräs-sanaa tulisi käyttää vain silloin, kun itse tiedetään tarkkaan, mikä asia on kysymyksessä mutta ei haluta paljastaa sitä kuulijalle tai lukijalle. Yksi-sanaa taas käytetään muissa tilanteissa: silloin kun asia paljastuu. Usein myös halutaan korostaa, että asia on yksi monista.

Tuon vanhan periaatteen mukaan ”yksi mahdollisuus on pitää kokous täällä” on ainoa oikea. Eräs-sanaa ei voi vanhan periaatteen mukaan käyttää, sillä kuulijalle tai lukijalle paljastuu lähes saman tien, mikä tuo eräs mahdollisuus on. Silloin se onkin yksi mahdollisuus monista, ei eräs mahdollisuus.

On kyllä olemassa eräs mahdollisuus käyttää molempia sanoja samanvertaisina, mutta jätetään se toiseen kertaan…

Jutta Posti

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme. Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty.